Незабравимо лято във варненските детски градини

17.09.2013

Незабравимо лято във варненските детски градиниНезабравимо лято във варненските детски градини с помощта на AIESEC Варна.

На 1 юни, 2013г. в AIESEC, локална секция Варна, бе даден старт на проекта “World Playground” (“Светът като детска площадка”). Планираната продължителност на проекта бе 6 седмици (както всеки друг социален проект на AIESEC).

Проектът “World Playground” се провежда за втори пореден път във Варна, като тази година AIESEC си партнира с частните детски градини “VIP”, „Приятели“, „Игралница-Занималница“ и с общинската „Палечко“.

Основната идея е студенти от различни държави да преподават английски език в български детски градини. Освен преподаването на английски език, в процеса на работа децата усвояват и научават доста за чуждите култури. По този начин от ранна детска възраст се създава приемственост и трайни знания, колкото и минимални да са те (става въпрос за базисен английски език, подходящ за деца на възраст 3-7г.).

На 1 юни работа по проекта във варненски детски градини започнаха 11 стажанти, което е почти двойно повече от обичайния брой стажанти за един проект (5-6 стажанти). Този своеобразен рекорд не би бил възможен без желанието на детските градини партньори да си вземат повече стажанти от обикновено. Единадесетте стажанти бяха от всички краища на света – Индия, Тунис, ХонгКонг, Словения, Полша, Словакия и Бразилия. В продължение на шест седмици те ходеха ежедневно в детските градини и се занимаваха с децата, които в началото бяха объркани от присъствието на непознати хора, които не говорят български език.

Незабравимо лято във варненските детски градиниНадали са много хората, които биха тръгнали от другия край на света, за да дойдат в една малка България, за да преподават английски език на малчугани в детска градина. И да не се притесняват от факта, че тези деца дори няма да ги разбират. За не повече от седмица обаче, и за децата, и за стажантите стана ясно, че е нужно единствено желание, с помощта на което всичко е постижимо. Стажантите учиха децата на английски и им показваха традиционни символи на държавата си. В същото време и децата учиха чужденците на традиционни български игри и обичаи. В последните дни на проекта се състояха финалните събития за всяка от детските градини партньори, на които децата и стажантите показаха всичко, което са научили едни от други. В публиката бяха както учителите и директорите, така и родителите на малчуганите.

Първата част на проекта се оказа повече от успешна. Да, първата част. Защото веднага след края й в средата на юли, във Варна пристигнаха още 4 стажанти. Те продължиха работа по същия проект, този път в други детски градини, които пожелаха да бъдат част от проекта. Емоции, усмивки и нови знания за още шест седмици. Днес, втората част на проекта е към края си, но емоциите не приключват, тъй като AIESEC Варна е пред началото на World Playground 3.

Този проект не само имаше рекорден брой стажанти в първата си част, но сам по себе си е рекорд, тъй като продължава вече повече от 3 месеца. Понякога плановете се объркват толкова хубаво.

“Все още мисля, че сънувам и когато се събудя, ще съм във Варна, забавлявайки се и работейки с моите приятели”, казва днес един от стажантите от Индия. И въпреки, че децата може би няма да помнят имената на “странните чужденци в детската градина”, те винаги ще помнят емоциите и преживяването. Какво по-хубаво от това?

Проектът „Светът като детска площадка“ се провежда още в градовете София, Пловдив, Свищов и Велико Търново.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването