“Нощните птици” са по-продуктивни

Да или не?

11.05.2015

Когато става въпрос за производителност при разцеплението между “нощни птици” и “ранни пилета”, стереотипите са поставили първите в силно неблагоприятна позиция. Те винаги са били разглеждани, като неблагонадеждни служители, тъй като техните нощни навици на живот “задушават” тяхната производителност. Да, ама не точно!

В резултат на огромното развитие на културата на “Интернет нацията”, голяма част от които са страстни нощни птици, мнението за продуктивността на този тип хора е силно променено. Аз лично мога да застана зад твърдението, че хората, които работят през нощта са по-продуктивни, тъй като всички материали, които пиша обикновено са се “родили” през малките часове.

“Нощните птици” са по-продуктивни – да или не?

“Нощните птици” са по-продуктивни, защото:

– притежават уникална енергия, която се активира вечер

Според едно проучване, нощните птици имат “час пик на енергия” след като слънцето залезе. Те се чувстват освежени и готови за действие, докато останалите хора се готвят за лягане.

– Постигат успех по-често

Много от вас може би са скептични към това, но ако разгледаме фактите и проучим навиците на някои успешни хора, бързо ще забележим, че има много истина в това твърдение. Както писах в една предишна статия, президентът Барак Обама е от типа на нощните птици и обикновено вечер преглежда задачите си за следващия ден.

–  Статистически са по-интелигентни

Разбира се, това не е строго правило и не трябва да се приема като даденост, но едно проучване, проведено в Лондонското училище по икономика и политически науки, показва твърда зависимост между по-високото IQ и адаптивното поведение с генетична предразположеност на нощните птици.

Вижте още: И какво като съм сова?

Освен горепосочените точки е важно да посочим, че работното време от 9 до 17 бавно отмира с възхода на онлайн бизнес модела и глобализацията на работната среда. Така че изглежда, че ситуацията се малко по-благоприятна за нощните птици.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.