Нотр Дам – страховитата френска катедрала

Вдъхновение за почитателите на готическото изкуство

21.03.2016

Обграден с тайнственост и особена притегателна сила, този внушителен християнски храм е вдъхновение за почитателите на готическото изкуство.

Невероятната катедрала Нотр Дам и легендата за Черната Мадона

Нотр Дам е истински архитектурен шедьовър, издигнат върху останките на стара църква през 1220 г. В уникалната постройка се помещават многобройни статуи, релефи, над 10 000 скулптури, изваяни от камък и стъкло, 1200 стъклописа с обща площ над 20000 кв. м.

Вижте още: Животът е приказка …със замъци

Безспорно в центъра на този християнски монумент стои катедралният олтар, на който могат да се видят 40 сцени от живота на Иисус Христос и Дева Мария. Изображенията са изключително прецизни и сами по себе си са съвършени примери за изкуството на резбоването.

Как е създаден Нотр Дам в Париж?

Нотр Дам през вечерта

Тук се пази един от най-големите символи на религията – плащаницата на Богородица. Според преданията, именно с нея е била наметната Светата майка, когато е раждала Спасителя.

Белите рози, които са символичен образ на Дева Мария са основен орнамент в катедралата. Съвършени, дантелени, те са като видение от пророчески сън. Действително именно видение става причината за построяването на храма. През зимата на 820 година наследника на Карл Велики, император Людвиг Благочестиви губи в снега своя кръст, в който пази и част от Христовия кръст. Той търси ценния кръст в снега цяла вечер и накрая с учудване го намира сред клоните на цъфнал розов храст. Бодлите на розите разкървавяват ръцете му. С кръвта върху бялата снежна покривка императора изрисувал чуден храм, който в последствие издигнал.

Нотр Дам – страховитата френска катедрала

Гледка от върха на катедралата

За да бъде сътворено подобно уникално архитектурно творение на изкуството, чиято основна характеристика са „дантелените“ куполи, са били необходими отлични познания по геометрия, механика, акустика. Едва прошепната дума в храма, отеква в цялото вътрешно пространство с невероятна яснота и звънкост. Това е особено характерно в Южната кула на „ Норт Дам дьо Шартр“.

Вижте още: Най-скъпите държави според туристите

Страховити легенди се свързват с Черната Мадона. Статуетката на прамайката на друидите, която трябвало да отстъпи място на Богородица в храма, се свързва с множество смъртни случаи в катедралата. Въпреки, че Черната Мадона е изгорена по време на Великата френска революция, вярващите смятат, че дори нейните останки притежават тайнствени сили.

Гост автор: Анелия Георгиева

Етикети:

За автора

Списание VIP