Нов подход в анимацията

Подходът е заимстван от експерименталното изкуство...

06.12.2015

Миксирането на анимация и филмови кадри става все по-използван метод за постигане на ефектно и въздействащо изображение.

Нов подход в анимацията заимстван от експерименталното изкуство…

Наред с анимационни филми като “Невероятният свят на Гъмбол“, в които забелязваме умело преплитане на анимация и кино визия, откриваме тези ефекти в музикални клипове и реклами.

Чудесна илюстрация на това миксиране е клипът на Джъстин Бийбър „Where are you now“.

Нов подход в анимацията

Where are you now

Каква е идеята? В един на пръв поглед стандартен сценарий ни се напомня за реалността с игрални кадри и обратно, в типичен видео клип можем да видим миксиране на анимация върху игралното изображение.

Подходът е заимстван от експерименталното изкуство и е естествено продължение на поп арта. Целта е да се напомни за необикновения свят на изкуството, в което всичко е възможно. Това е още един начин творците да протегнат ръка към своите ценители и да ги поведат в дебрите на своята фантазия. Дали зрителите могат да се доверят на подобно приключение?

На фона на все по-развитите технологии и безапелационното им навлизане във всички сфери на изкуството, това е способ, който дава възможност на авторите да привлекат вниманието върху творчеството си. Тук всеки ефектен и запомнящ се метод на въздействие е позволен и дори препоръчителен.

Вижте още: Междузвездни войни: Силата се пробужда

Наситеният на визуални ефекти и разнообразни методи на въздействие ценител на изкуството се нуждае от сюжети, които са едновременно близки до него и в същото време изпълнени с достатъчно въображение.

Нека не забравяме, че съвременното изкуство търси контакт със своите ценители, подава им ръка и иска от тях те самите да бъдат не просто зрители, но и съавтори на творбите. Независимо от това дали става въпрос за филм, творба на изобразителното изкуство, видео клип и др., зрителите стават съпричастни на това, което виждат, те са съавтори и интерпретират видяното по свой начин.

Това е особено арт изживяване, в което всеки има поле за изява и може да остави своя отпечатък – реален, виртуален или просто въображаем.

Гост автор: Анелия Георгиева