Защо някои служители не обичат да имат свобода

Лидерите по природа са предприемчиви. Но това не означава, че работниците, които управляват са като тях.

04.12.2017

Много лидери по природа са предприемачески настроени. Но това не означава, че работниците, които управляват, ще имат същото желание да мислят иновативно, да вземат решения и да разрешават сложни казуси сами.

Някои видове работа изискват решаване на проблеми и поемане на риск, докато по-структурираните работни места предлагат по-малко място за творчество. За по-инициативните работници, имайки свободата да мечтаят и да експериментират с нови идеи, е от решаващо значение за свършената работа. Но тези, които не са по творческите решения, могат да бъдат разочаровани или объркани, когато им се даде повечко свобода.

Защо някои служители не обичат да имат свобода и се чувстват объркани без конкретно зададени насоки за работа

Проучване, публикувано в Journal of Organizational Behavior, стига до заключението, че оправомощаването на работниците (да ги оставим да работят без наблюдение и да им даде роля в процеса на вземане на решения), не винаги се превръща в удовлетворение от работата и повече производителност. В някои случаи служителите могат да се чувстват несигурни относно това как да процедират или дори да се притесняват от лидерите, които ги овластяват.

Изследователите наблюдават 8500 работници от 105 компании по света в редица отрасли и установяват, че служителите, отговорни за рутинните задачи, не реагират добре, когато им се предостави автономия. Вместо да се зарадват на доверието, много от тях подозират, че шефът им се опитва да ги натовари със своите собствени отговорности. На свой ред, тези разочаровани работници са по-малко продуктивни.

По-важно от това да се даде на всички независимост, е изграждането на доверие между шефовете и служителите, отбелязват изследователите. Понякога овластяването на творчески работник може да има обратен ефект, ако шефът му позволява да взема свои собствени решения, но не му дава правомощия.

„Работниците трябва да почувстват, че техният шеф им помага да поемат рискове“, казва Алън Лий, старши преподавател в университета в Exeter Business School, който ръководи изследването. „Но шефовете също са уязвими, когато управляват хората по този начин. Работниците могат да се възползват от доверието в тях. А доверието е мощен фактор за ефективното овладяване на лидерството.“

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.