Няма да бъде все така – история за живота

Една покъртителна история за живота и обратите в него

30.11.2015

Няма да бъде все така, звучи двусмислено само по себе си, като израз дори и безсмислен нали? Да, но не е съвсем така, а смисълът е доста интересен, но трябва да прочетете и историята, която носи замисълът на тази статия.

Няма да бъде все така – историята за живота, която ще ви накара да се замислите

Преди време един мой приятел ми разказа една история. Някъде в далечното минало имало мъж с ограничени възможности. Имал жена и двама сина, но не можел да си позволи да ги издържа. Един ден този мъж решил да се самоубие. Отишъл в полето вързал въжето на едно дърво, увил го около врата си и преди да направи най-голяма си грешка в живота го видял друг мъж, странник. Отишъл до него, попитал го:

– Човече какво правиш, какво толкова се е случило? Той му разказал всичко. Странникът му дал една бележка и му казал: „когато се прибереш у дома отвори бележката и я прочети много внимателно“.

Вижте още: 1000 топчета промениха живота ми

Странникът си тръгнал, а селянинът отложил самоубийството си, прибрал се вкъщи отворил бележката и прочел: „и няма да бъде все така“. Мъжът си помислил какво ли ще означава това и продължил живота си.

Минало се не много време, нещата започнали да се оправят. Единият му син започнал работа, другият също, цялото му семейство си стъпило на краката. Минали няколко години мъжът се разхождал по улицата и пред него се появил един просяк, изглеждал му познат, но си казал това е просто просяк.

Няма да бъде все така - история за живота

Животът е като карането на колело – за да пазиш баланс, трябва да се движиш

Просякът му поискал пари, храна или каквото има, но мъжът решил да му откаже и да не му даде нищо. Освен това му казал: „Ех, бедни човече… Като си се докарал до това положение, така ще е… и си  тръгнал. Минали се още няколко години и колелото на живота отново се завъртяло за селянина. Той отново изпаднал в недоимък. Решил, че отново ще се беси и отишъл на същото място и в далечината кого да види – онзи странник, който преди години го е предпазил от това да сложи край на живота си:

– Добра среща приятелю. Спомняш ли си преди една година, когато ме видя на пазара? – Това ти ли беше, не те познах? – казал селянинът. – Да, аз бях! А спомняш ли си какво пишеше на бележката, която ти дадох на предната ни среща? – Да спомням си. Пишеше: „И няма да бъде все така…!“

В живота си хората имат постоянни възходи и падения. Важното е след всяка загуба, ние да съумеем да съберем сили и да се изправим отново. Да градим отново… Ако е нужно, да започнем от нулата, за да стигнем до върха, но никога не трябва да забравяме откъде сме тръгнали, кой ни е подал ръка и каква е каузата, за която го правим. Трудно е да, но има ли нещо  лесно? Не мисля! Преди всичко трябва да съберем ума си, да подредим мислите си, да изградим своя план и просто да го следваме стъпка по стъпка. Нещата се нареждат, макар и понякога бавно, но затова е търпението, с което всеки един от нас трябва да се зареди. И най-важното, което не трябва да забравяме: „И няма да бъде все така“!

Гост автор: Катрин Христова