„Нямам достатъчно време“

Времето ли ни лъже или ние лъжем себе си

13.11.2014

„Нямам време за това,… за онова,….“ и така до безкрай. Колко ми е познато това изречение. Който и да ме пита, за каквото и да било, аз все нямам време. Дали е от възрастта, дали от работохолизъм или пък от лоша организация… При мен може би всичко това.

Ако се замисля по-генерално върху нещата и като пресметна, че спя по средно 6 часа на ден, ми остават цели 18 продуктивни часа. И как така все не ми стига времето,…математиката нещо ме лъже.

Търсейки източника на собствената си неорганизираност, идентифицирах 3 причини, които пораждат „паразитната“ фраза „Нямам достатъчно време“.

1.. Не си следим времето

Хората, които проследяват времето си са тези, които имат по-добро разбиране за това което са способни да направят всеки ден. За тях е по-лесно да оптимизират действията си. Има много техники и приложения, които можете да използвате, за да следите времето си, включително и софтуер. А най-лесно според мен е да седнете от вечерта или сутринта, да си направите план на всички дневни задачи и дейности. Начертайте 2 колони, от ляво да е оригиналният план, а от дясно оставете място за ревизиране на оригинала, ако денят не се развива, както сте очаквали. От личен опит Ви казвам, че това ми помага наистина много. Когато видя в края на деня, че не съм изпълнила нещо от плана, ревизирам действията си за следващия ден и така лека по лека нещата започват да се подреждат така, че да имам време за всичко.

2.. Губим много време за несъществени неща

И да, тук определено имам предвид проверяването на Facebook през 5 минути. Разсейването обикновено е знак, че не сте достатъчно мотивирани за това, което правите. Набележете си цели, определете си задачите за постигането им и работете върху това всеки ден. Взимайте си нужните почивки, но ги използвайте наистина за отмора, а не за ровене из социалните мрежи. Мислите ли, че четенето на десетки безсмислени статуси на ден, на познати и непознати хора, е добре оползотворено време? Едва ли….

Вижте още: Как да спазим плана си към целта + съвети и упражнения

"Нямам достатъчно време"

Определете приоритетите си

3.. Не си определяме приоритети

Сет Годин (един блестящ автор) заявява, че тези, които твърдят,  че „не са имали време“ всъщност казват „Това не е достатъчно важно“. Помислете върху това. С повечето от нас има два проблема по отношение на определянето на приоритетите: или имаме малко или прекалено много приоритети.

Ако сте чели внимателно, вече трябва да имате представа защо лъжете, когато казвате, че не разполагате с достатъчно време. А сега помислете как да използвате времето си по-добре. Наблюдавайте го, оптимизирайте го и се уверете, че сте се съсредоточили върху целите на живота си.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.