Облачните технологии

В света на постпродукциите

26.06.2013

През последните години все по-често говорим за облачни технологии и мястото им в бизнеса, киното и медиите. Интересът към този вид технологии нарастна с изключително бърза скорост, което довежда до надпревара за качество на клауд-базираните приложения сред софтуерните компании и доставчици.

 Представяме ви облачните технологии в света на постпродукциите

„Облачните технологии променят света и то много по-бързо отколкото си мислим.” Чрез тях споделяме нещата, които се случват в сегашно време. В облака ставаме потребители и използваме толкова, колкото ни трябва. А какво е облакът, се питат все още много хора в съвременния свят. Това е метафора, която показва комбинацията от достъпа до хардуер и софтуер. Облакът поддържа и балансира ресурсите на много сървъри. В тях се споделят данни, снимки, информация, предоставена на компютри и други устройства, достъпни чрез интернет връзка. Използването на мейл, споделянето на снимки и потребителски данни на сървъри означава, че ставаме потребители в облака.

Вижте още: Adobe Creative SDK за мобилни ОС

Облачните технологии помагат да спестим време, нерви и ресурси. Те са изгоден вариант, особено по време на криза, за намаляване на разходи за закупуване на софтуер и хардуер. Разбира се, използването на облак има и много други плюсове, като спестяване на пространство, удобството, че всичко е качено на едно място, достъпност, надеждност и възможността да закупим само част от услуги, които ни трябват в даден период. Предлагат се и опции за използване на сървър под наем, като това е изключително удобно и ефективно при производството на видео и кино продукции. Също така, доставчиците на компютърни решения предоставят по избор използването на частен и публичен облак. Може да има много хора, които си задават въпроса, дали съдържанието, споделено в публичен облак, може да бъде хакнато. Вероятността я има, но доставчиците на облачни услуги предоставят редица мерки за защита.

Облачните технологии в света на постпродукциите

За какво служат облачните технологии?

Цялото удобство и алтернативи, които предлагат облачните технологии стават изключително желани от телевизионните и филмови продуценти за изготвянето на даден медиен или кино продукт. В производството на филми се виждат големи промени през последното десетилетие, особено с навлизането на облачните технологии, които подобряват производителността на 3D анимацията, развлекателната и филмова индустрия.
Облаците позволяват максимална ефективност на производството. В облака се дава възможност за безпроблемно сътрудничество в реално време, между целия творчески екип, разположен във всяка точка от света. Работата на екипа се реализира в облака, в пространство на съхранение на IP адреси и всеки може да работи върху този файл, вместо да използва ресурсите на студиото. Това е един от най-добрите начини за оптимизиране на разходи и ефективно управление на продукта.

Предоставят ни се услуги и ресурси за:

– Въздействие върху целия работен процес – от съхранение, производство, управление чрез доставка и потребление;

– Предлагат се икономически ефективни варианти за съхранение и доставка на видео и аудио активи

– Позволява на собствениците на съдържание възможност за измерване и анализ на представянето на програмата

– Моментална обратна връзка

– Добра изчислителна мощност

– Лесно прехвърляне на материали

Облачните технологии и услуги драстично промениха начина на управление и предоставяне на съдържание. Медийните компании и продуценти търсят информация, сигурност, качество, бързина и оптимизиране на разходите. Положителното – все повече от тях смятат за добра инвестиция качествения софтуер, който предлагат доставчиците на облачни комуникации. За кино творците, които имат времева рамка за изготвянето на продукт, икономическото предимство е подобрено чрез възможността за отдаване под наем на сървър в облака, докато се изготви цялата продукция. За телевизионните продуценти също е изключително ефективно и рентабилно използването на облачни технологии Радио, телевизионни оператори, програмисти, продуценти и др., се нуждаят от „облачни” решения за изготвянето на постпродукция. А и се показва тенденция, че филмовата и развлекателна индустрия бавно мигрира към облака. Един от мениджърите на фирма- доставчик на услуги за облачни комуникации споделя, че над сто двадесет и осем милиона активи в развлекателната и кино индустрия се нуждаят от нова философия и дизайн. Облакът позволява да се коригират ширината, гъвкавостта и сигурността , за да се осигури максимална удовлетвореност. В Холивуд, продуцентите търсят висока степен на надеждност и поради тази причина, част от тях използват облачните технологии.

Вижте още: Прекаляваме ли с използването на технологиите?

Облаците променят радикално работния поток при изготвянето на постпродукция, като предоставя постоянно на разположение информацията, която някой обработва по продукцията. С тези технологии работните места стават динамични. Данните са видими от миникомпютър, персонален компютър, лаптоп, нетбук, смартфон, таблет. Днес всеки филм, новини, предавания, концерт, трябва да бъдат обработени в различни функционални версии за различни уеб базирани източници. Облаците се превръщат в основа за развитието на технологиите и комуникациите и трудно биха могли да се игнорират от фирми, институции, медии и продуценти.

Гост автор: Михаела Пехливанова