Обсебеността с одобрението на другите ни унищожава

Спрете да мислите толкова за хорското мнение

04.06.2017

Всички се стремим към известно одобрение от връстниците си. Няма нищо лошо в това да искаме малко признание за постиженията си. Но много хора живеят само за мнението и одобрението на другите и непрекъснато се питат: “Какво ще помислят хората, ако…?”.

Наистина е лесно да се каже “не ми пука какво мислят другите”, но всички знаем, че всъщност ни пука много повече, отколкото признаваме.

Обсебеността с одобрението на другите ни унищожава – спрете тази лудост!

Особено в ерата на социалните медии, одобрението на последовалите е критично важно. Качваме снимки и видеа, които представят прекрасния ни живот, но всъщност това, което е на показ е представено за хората и не ни е донесло особено удоволствие.

Отиваме на заведение за да се снимаме за Facebook и Instagram. Готвим за да снимаме чиниите си. Поставяме се в какви ли не луди и дори опасни ситуации, само и само да получим повече лайкове. Тази ера на социално одобрение е пагубна!

И в цялата тази масова лудост има един елемент, който болезнено се пренебрегва. Ние определяме как да се възприемаме въз основа на това как другите възприемат нас. Истината е, че никога няма да разберем истински какво мисли някой за нас, така че фактът, че толкова разчитаме на одобрението на другите, е наистина глупав.

Представяме се такива, каквито искаме хората да ни виждат, като отричаме истинската си същност и разрушаваме себе си.

Обсебеността с одобрението на другите ни унищожава

Зависимостта от одобрението на другите ни унищожава

Как да намалим токсичните ефекти на това пстоянно търсене на одобрение?

Осъзнайте, че никой не ви гледа толкова близо, колкото си мислите.
Идентифицирайте ефекта на прожекторите, неправилната представа, че всички вас гледат.

Вашите последователи/приятели може да обръщат внимание на това, което правите, но не сте под постоянно наблюдение. Никой не се интересува чак толкова, колко много харесвания или последователи имате. Тогава защо да ви пука толкова много?

Бъдете себе си, нецензурирани и безпристрастни

Сигурна съм, че сте чували често използването на фразата “трябва да обичате себе си, преди да можете да обичате някой друг”. Е, вярно е. Никога няма да можете да поддържате здрави взаимоотношения с другите, освен ако нямате стабилна връзка със себе си. Когато се чувствате комфортно в собствената си кожа, не се нуждаете от одобрението на другите и отрицателността, която се излъчва от липсата на одобрение, вече няма да има никакъв ефект.
Всички сме свободни да бъдем себе си, нецензурирани и истински, такива каквито сме!

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP.
Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.