Отглеждайте си растение в офиса

Намалява стреса и подобрява качеството на въздуха в стаята

03.11.2015

Ако работите в затворено пространство и още повече в рамките на едно бюро, сигурно ви се е случвало често нещата да ви се виждат прекалено сиви. Това е нормално, когато средата не се променя за дълго време.

Ако се почувствате некомфортно в офиса, вземете си растение, което да отглеждате в рамките на работното си място. А как това ще ви помогне, прочетете по-надолу.

Отглеждайте си растение в офиса – въздейства благоприятно на психическото и физическото здраве

 1.. Растенията намаляват стреса и кръвното налягане

Изследвания проведени във Великобритания и САЩ показват, че присъствието на растение в стаята, активно намалява стреса. Във Великобритания групи от хора, работещи в офис без растения и такива, които имат зеленина на работното си място, са подложени на няколко теста. Резултатите – самото присъствие на растения и зеленина понижава нивата на стреса и повишава скоростта на възстановяване от пристъпи на тревожност.

2.. Растенията спомагат за повишаване на продуктивността

По време на същите изследователски проучвания е установено, че работниците заобиколени от растения са в състояние да завършат компютърни задачи с време за реакция 12% по-бърза от алтернативни групи хора.

Отглеждайте си растение в офиса

3.. Растенията подобряват качеството на въздуха

Присъствието на растения в офиса спомага и за физическия комфорт на работещите. Все пак са известни с факта, че подобряват качеството на въздуха в помещенията. Това твърдение е подкрепено от различни изследвания на НАСА – едно от 1973 г. разкрива, че различните разновидности на растенията могат да се използват за премахване на летливи органични съединения (ЛОС), които се намират във въздуха.

4.. Растенията правят офиса да изглежда по-комфортен

Освен, че всяко растение може да разкраси работното място и да създаде усещане за комфорт, е важно да се отбележи и ролята, която оказва на влажността в помещението. Препоръчаните граници влажност за човешкото здраве и комфорт са фиксирани между 30% и 60%, и падането под тези цифри може да предизвика умора, да намали имунната система, а дори и да доведе до дихателни проблеми. Растенията могат да разрешат този проблем, тъй като те са в състояние да контролират естествено нивата на влажност и да ги издигнат до нужния диапазон.

Е, убедихте ли се, че е добра идея да имате “зеленийки” в офиса?

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP.
Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.