Първи околосветски полет на соларен самолет

Историческо пътуване

09.03.2015

Solar Impulse 2, шведски самолет, захранван със слънчева енергия, излетя от Абу Даби малко след зазоряване в понеделник сутринта. Така даде началото на първото околосветско пътуване без използване на гориво.

Самолетът ще лети 25 дни за период от пет месеца. През по-голямата част от полета, ще се стреми към оптимална скорост от 45 KPH (28 mph) и височина от 28000 фута (8500м) през деня и 5 000 фута (1500м) през нощта.

Първи околосветски полет на соларен самолет – историческо пътуване

Solar Impulse 2 е по-голямата версия на едноместен прототип, който прави своя първи полет преди пет години. Размахът на крилете е от 236 фута (72 метра), по-голям от този на Boeing 747. В крилата са вградени 17 248 ултра-ефективни соларни клетки, които пренасят слънчевата енергия за четири електрически двигатели. Соларните клетки също презареждат и четири литиево-полимерни батерии.

Първи околосветски полет на соларен самолет

Снимка: solarimpulse.com

Самолетът ще бъде управляван от основателя на проекта Андре Боршберг. 

“Толкова е вълнуващо, защото може да  се симулира, да се изчисли, можете да си представяте, но тестването няма нищо общо с реалното усещане,” казва Боршберг само няколко часа преди излитане. “Сигурен съм, че всички ние сме уверени и се надяваме, че ще можем да се видим тук след пет месеца.”

Не е сигурно дали Solar Impulse 2 (Слънчев импулс 2) ще успее. Компютърните модулации показват, че прекосяването на океана е осъществимо, но само при подходящи климатични условия. Очаква се и, че екипът може да остане на земята в продължение на седмици, чакайки подходящи условия.

Вижте още: 10 креативни иновации, които трябва да се използват навсякъде

SI2 ще лети първо до близкия Оман, след това към Индия, Китай, Мианма, след което ще премине над Тихия океан, САЩ, Атлантическия океан, Южна Европа или Мароко, и да кацне отново в Абу Даби. Историческото околосветско пътуване ще завърши в края на юли или август.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.