Оригами – от древността към бъдещето

Изкуството на създаване на фигури и форми от хартия

23.05.2017

Хартията е материал с безкрайно много възможности и наистина благодатна почва за вдъхновение и претворяване на креативни идеи.

Преди хиляди години в Страната на изгряващото слънце – Япония се заражда изкуството на създаване на фигури и форми от хартия, наречено оригами. Етимологията на думата идва от японски 折り紙, от ори (прегъвам) и ками (хартия) . Преведено буквално, оригами означава прегъната хартия.

Оригами – своеобразен мост между миналото и бъдещето

Днес, подобни проекти от прегъната хартия, красят изложби, частни домове, обществени сгради и музеи.

Вижте още: Краят на изкуството?

От хартия се изработват пана, проекти, скулптури, дрехи, бижута, дори мебели и всички те са уникални и изключително любопитни в своята оригиналност и художествена стойност. Изумително е как от съвсем обикновен бял или цветен лист с формат А4, дизайнери или талантливи ентусиасти на тема оригами, могат да създадат произведения на изкуството.

По-практично ориентираните почитатели на хартията лесно могат да се научат да правят от нея предмети, които да им влязат в употреба. Например поставка за смартфон от хартия, изработена на принципа на оригами или обикновен хартиен моливник за бюрото на детето ви.

Оригами - от древността към бъдещето

Син дракон

Ако това ви кара да мислите, че оригами е съвсем простичко изкуство, подобно на заниманията „направи си сам”, бързаме да ви кажем, че на основата на оригами инженерите решават сложни проблеми, а терапевтите работят с пациенти, които трябва да възстановят повредени мускули. Прегъването на хартия може да има благотворно действие не само при нарушена фина моторика, но и при психически проблеми.

Изкуството на оригами помага за придобиване на по-добра концентрация, пространствено мислене, координация на движенията, дори медитиране. То ще се развива и преоткрива с течение на времето, не само защото е удивително и има своите последователи, но и защото става все по-сложно и интересно.

Изкуството от хартия е своеобразен мост между миналото и бъдещето, начин на развлечение за малки и големи, възможност за изява на всеки. Символ на оригами е прегънатият хартиен жерав.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването