Основи на графичния дизайн

Всеки от нас е правил дизайн!

10.06.2014

Основи на графичния дизайн и какво трябва да знаем за него

За някой много лесен, а за други много труден. За някой графичния дизайн стига до това просто да си направим колаж, а за други е цяла религия. Като се замислим той е всичко. Защо ли? Ами замислете се. По-скоро се огледайте. Всичко около вас е дело на някой дизайнер, който е реализирал идеята си на дадена компютърна програма. Както казахме дизайна е много абстрактно понятие. Едни го използват за кеф – да си махнат пъпките на фотошоп или просто да си направят майтап с приятел, докато други изкарват пари от това нещо. Различни гледни точки, а най-хубавото е, че всеки може да го прави, просто има различни цели и методи.

Вижте още: Основни принципи на цветовете и шрифтовете

Дизайна, както и литературния език имат свои изразни средства, чрез които ние може да опишем идея или да пресъздадем емоция или да опишем преживяване. Тези изразни средства са „дизайн елементи“. Учените са установили, че дизайн елементите са краен брой като:

– Точка – началото и краят;

– Линия – разделя, обединява, създава усещане за движение;

– Форма – позитивни и негативни форми и т.н.

– Празно място;

– Цвят – много важен елемент! Цяло изкуство е да използваме правилния цвят. Той сам по себе си има свои характеристики;

– Текстура и т.н;

point

Основи на графичния дизайн

Принципи на дизайна – те не са създадени изкуствено, а идват от практиката:

Баланс – психологичен еквивалент на равновесието. Прави обектите в изображението да изглежда в хармония:

1. Формален;

2. Неформален;

Композиция – подредба на елементите в дизайна. Тя може да бъде:

1. Завършена 2. Хаотична

Важни правила за изграждане на композиция: 

1. Rule of thirds – използва се много често във фотографията. Разделяне на изображението на 3 части по хоризонтала и вертикала. Образуват се три точки, които са център на вниманието ни.

2. Водене на окото – елементите създават поток от цветове или форми, които имат видим край и видимо начало.

Пропорция –  много важен принцип!

Перспектива – едно от средствата, което ни дава реализъм в дизайна.

Фокус;

Движение;

Ритъм – дизайнерския еквивалент на ритъма в музиката. Чрез него може да придадем настроение на изображението.

Хармония – части от изображението се допълват до такава степен, че създават самата композиция. Също така създават област на внимание.

Всички тези похвати използвани премерено и с вкус правят композицията много успешна.

Всеки от нас е правил дизайн! Дори когато сте форматирали курсовата си работа в Word и сте се чудили какъв цвят да е заглавието и колко да е голямо то. Това е дизайн! Всичко около нас е дизайн! Дори да направите разместване в стаята си. Това пак е дизайн!

UX Design

Вижте кратко ръководство за UX Design или как да въздействаме на потребителите

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването