Основни принципи на цветовете и шрифтовете

Тенденции в дизайна...

16.06.2014

След като ви запознахме с основните на графичния дизайн, няма как да пропуснем да ви представим и едни от най-важните елементи на дизайна: Цветовете и шрифтовете.

Запознайте се с основните принципи на цветовете и шрифтовете и научете повече за последните тенденции в дизайна.

Какво е цвят? Лъч светлина с определена чистота. Различните честоти на този лъч, създават различни цветове. Дизайнерски казано, цветът е емоция – той може да бъде привличане, отблъскване, любов, омраза и т.н.

Какво е RGB ?

Red, Green и Blue. На български казано червено, зелено и синьо. Трите основни цвята, чрез които става създаването на другите цветове от цветното колело.

Тези цветове са първични и те са основата на всички други цветове.

Цветът ни помага да акцентираме нещо или да го направим да изглежда еднакво с останалите.

Основни принципи на цветовете и RGB палитрата

Какво е RGB?

Цветови стереотипи

Още от малки ни се задава правилото, че синьото е цветът на момчетата, а розовото на момичетата. Има много такива цветови стереотипи по целия свят. Например в Индия червеното е цветът на живота, но в Египет това е символ на смърт. Хубаво е да познавате тези цветови стереотипи, защото когато правите дизайн на клиент извън България ,ще се ориентирате лесно каква цветова гама да изберете. Друг стереотип е цветът за линкове – той е син. Всички знаем, че в даден сайт ако текстът е син, той ще ни отведе в друга страница. Зеленото е символ на чистотата и т.н.

Типография – заема огромен дял от дизайна

Правилна естетическа употреба на различните шрифтове.

Шрифта запечатва символиката на времето.

Трябва много внимателно да избирате шрифта, който ще използвате и да гледате да е максимално близък до темата ви. Има много различни шрифтове като тук може да си свалите и да ги използвате напълно безплатно:

http://www.dafont.com/
http://www.1001freefonts.com/
http://www.google.com/fonts

Внимавайте с размера. Трябва да може да се чете, без да затруднява окото на човек. Също така гледайте да използвате един, максимум два различни шрифта за проект. Иначе става твърде различно. Ползвайте „удебеляването“, когато искате да акцентирате върху нещо, а “italic”, когато ползвате цитати. Това са приети правила и са приветливи за читателя.

Основни принципи шрифтовете

Шрифта запечатва символиката на времето.

Тенденции в дизайна

Както всяко нещо и дизайнът си има тенденции:

– Скюморфизъм – форма на изразяване на елементите, като стремежът е те да бъдат възможно най-близко до околната ни среда. Да изглеждат като реални обекти. Елементи от живота. Много трудно може да опишем нещо, което няма метафора в реалния ни свят.  Използват се много текстури, които наподобяват материали от реалния свят.

Флат – нещата са опростени. Имаме ясен фокус върху данните. Никакви текстури, обикновени шрифтове. Идеята е фокусът да бъде върху съдържанието, а не върху графиката. Флат дизайнът се характеризира с прави линии и много добър баланс на композицията.

Вижте още: 11 Основни принципа при UI/UX дизайна

Внимавайте при флат дизайна, да не загубите мярката и съответно хармонията!

Добрият дизайн е иновативен!

Добрият дизайн е в основата на ползваемостта на продукта!

Добрият дизайн е естетичен!

Добрият дизайн е разяснителен!

Добрият дизайн е ненатрапчив!

Добрият дизайн е коректен!

Добрият дизайн е дълготраен!

Добрият дизайн е тенденция!

Добрият дизайн е изпипан до последния детайл!

Добрият дизайн е екологичен!

Добрият дизайн е колкото се може по-малко!

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването