Останките на подводницата К-129

Руската подводница безследно изчезва из дълбините на Тихия океан

01.06.2014

Както обещахме преди няколко дни, започваме нова и интригуваща поредица за 100 места, които никога няма да посетите. Първата статия към тази поредица е посветена на изчезналата руска подводница К-129.

Какво се е случили при мистериозното изчезване на К-129?

К-129 е подводница, пренасяща ядрени ракети, част от съветския тихоокенаски военен флот, спусната във водата през 1960 г. Подводницата е създадена във военноморската база Рибачий, източна Русия.

Ракетната установка е разработена в края на 50-те години. Съветската подводница Голф II представлява дизелово-електрически съд, достигащ скорост 31 км/ч на повърхността и 22 км/ч под вода. Тя може да пренася три балистични ракети с ядрени глави.

На 24 февруари 1968 г. подводницата отплава със своя екипаж от 98 души на планов патрул. След като капитана съобщава, че всичко е наред и плаването тече по план, повече нищо не се чува. Прекъсва всякаква комуникация с плавателния съд. Изчезва безследно из дълбините на Тихия океан.

Малко по-късно през същата година, щабът на съветските военноморски сили започва мащабна операция в Тихия океан с цел да открият безследно изчезналата подводница, но без успех. С това търсене руснаците привличат вниманието на американското разузнаване. Анализирайки данните от подводната система за звуково наблюдение, САЩ успява да определи точното местонахождение на потъналата подводница К-129 – 5000 метра дълбочина, на дъното на Тихия океан.

Останките на подводницата К-129

Безследно изчезналата подводница на Руската флота

Президентът Никсън вижда възможност да се добере до важна информация, както и да се сдобие с единица от съветския ядрен флот и нарежда секретна мисия под кодово название „Проект Азориан“, която има за цел да извади потъналата подводница. С цел нуждите на операцията се проектира и специален кораб – Хюз Гломар Експлорър, който има за цел да извади потъналата подводница от дълбините на Тихия океан.

Тайната операция се провежда през юли и август 1974 г. и завършва със съмнителен успех за САЩ. Те успяват да извлекът част от плавателния съд, но голям сегмент от нея пада отново на морското дъно.

Точното местоположение на потъналата К-129 и подробности от операцията, остават строго секретни, но съществуват теории, че Съединените Американски Щати успяват да извлекът секретна информация за ядрените бойни глави, книги с кодове и други секретни операционни ръководства.

Така и не става ясно за точната причина, поради която подводницата К-129 е потънала, но някои от теориите включват случаен взрив на борда и дори сблъсък с американски подводен съд.

Истината може и да излезе наяве с разсекретяването на държавни документи в близките деситилетия, но също така е възможно да остане заключена на дъното на океана.

Вижте още: Голямото тихоокеанско бунище

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването