Освежете съзнанието си

Ефективната почивка е от значение

02.08.2017

Какво правите обикновено след работа? Лягате на дивана да си починете, гледате телевизия или се разхождате с приятели и любими хора? Но каквото и да правим сякаш умората пак си остава, особено ако само лежим и по никакъв начин не се разсейваме от напрежението натрупано през деня.

А ако пробвате да се самоусъвършенствате след работното си време? Може да практикувате спорт, да четете любими книги,…. С изненада ще откриете, че тези начини за отмора са много по-ефективни от леженето на дивана. Толкова много хора се чувстват „уморени“ след почивката, именно защото не могат ефективно да отпочинат.

Освежете съзнанието си чрез самоусъвършенстване

Даването на свобода на мисълта е най-бързият път към изтощението.

Повечето хора са склонни да определят почивката като: лежене на дивана или стоене в леглото; ‘правене на нищо’ (това дори възможно ли е?), гледане в една точка,…

И докато тялото ви е в спокойна поза, умът съвсем не си почива ефективно така. Почивката е и умствена, а не само физическа дейност.

Несъзнателното гледане на телевизия, сърфирането в интернет или преглеждане на фейсбука, не е безсмислено изобщо. Този тип умствено ангажиране и стимулиране всъщност може да ви остави по-уморени, отколкото сте били първоначално.

Друг важен факт, който трябва да обмислите е, че мозъкът се нуждае от нещо, върху което да се съсредоточи, за да постигне състояние на симбиотична почивка. Необходима е цел. Даване на пълна свобода на мисълта, е най-бързият път към изтощението.

Какво е почивката, наистина?

Почивката е дейност. Това не е състояние на „правене на нищо“. По-долу ще намерите два важни начина да задействате мозъка си, за да си почива активно. Те се противопоставят директно на това, което обществото обикновено счита за почивка и релаксация, но ви предизвиквам да ги опитате!

Освежете съзнанието си

Освежете съзнанието си, като се самоусъвършенствате

Превключвайте между задачи, които са противоположни по природата

Ако работите на компютър, след няколко часа преминете към по-физически ориентирана задача или отидете на кратка разходка. Ако работите по много технически и подробно ориентиран проект, преминете към работа, изискваща малко повече креативност.

Трябва да запомните, че мозъкът се нуждае от фокус!

Практикувайте спорт 

Упражненията са лек за това, което ни боли. Умереното трениране на мускулите намалява стреса, увеличава производителността, цялостното здраве и удължава живота. Изследванията показват, че редовните количества упражнения са една от най-добрите терапии за тези, които страдат от изтощение и умора.

Проучване, проведено от изследователи в университета в Грузия, установява, че тренировките с умерена и ниска интензивност увеличават енергийните нива.

„Много от хората са претрупани с работа и не спят достатъчно“, казва Патрик О’Конър, съпредседател на лабораторията за упражнения в психологията на университета. „Упражнението е начин хората да се чувстват енергични. Има научна основа за това и предимства в сравнение с други неща, като кофеин и енергийни напитки.“

В изследването хората са разделени на три групи. Едната е трябвало да прави по 20 минути умерено интензивно аеробни упражнения три пъти седмично в продължение на шест седмици. Втората група се занимава с аеробни тренировки с ниска интензивност за същата времева рамка, а третата група изобщо не се упражнява. И двете групи, на които са предписани упражнения са имали 20% увеличение на енергийните нива в сравнение с групата на не-трениращите. Добра мотивация да започнете да тренирате!

За да се почувствате наистина отпочинали и освежени, е време да разработите нова норма и да дадете на ума и тялото си това, от което действително се нуждае за да си почине!

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.