От къде да започнем нашето SEO?

План за оптимизация

16.02.2015

Днес ще ви запознаем с това как да планираме и реализираме план за добро оптимизиране на сайт и съответно как да получим добро класиране в Google.

План на оптимизацията. От къде да започнем нашето SEO?

Как да започнем едно оптимизиране или иначе казано план за SEO

  • Създаване на SEO чек лист – помага за плана и от къде да започнем. То включва:

– Анализ на ключови думи – преди да създадем сайт или да започнем оптимизацията трябва да анализираме ключовите думи. Трябва да си отговорим на въпроса коя ни е целевата аудитория и да изберем таргета на сайта. Ключовите думи описват вашия бизнес и вашия уеб сайт. Вече говорихме чрез кои инструменти може да си помогнете, за да изберете най-правилните ключови думи. (Google Keyword tool).

– Структурата на сайта – групиране на ключовите думи по категории и подкатегории за по-добра структура. След това трябва да оптимизираме структурата на сайта и да спазим златното правило: всяка страница трябва да е на максимално 2 клика от главната. Потребителят трябва да се ориентира бързо и лесно да достига до желаните продукти. Добавянето на Rich Snippets и sitemap е голямо предимство при оптимизирането на даден сайт, дори е задължително ако искаме оптимизацията да е успешна. Другото важно нещо е да оптимизираме url адресите и те да са user friendly за потребителя. Адресите трябва да са кратки и ясни.

– Одит на SEO – сайтът трябва да е чист, да има добре подреден HTML код, по възможност да е валидиран от w3c. Трябва да е добре оптимизиран, да не е тежък и да се отваря за не повече от 4-5 секунди. Трябва да избягваме дублирането на сайта. Стремете се да няма дублиране на url адреси. URL адреса трябва да е чист, без www. (www/non-www). Когато сайтът предлага много информация/продукти трябва да имаме добро сортиране на информацията. Трябва да оптимизираме и добре търсачката, тъй като тя също създава дублирано съдържание. Не забравяйте да си направите профил в Google webmaster tools!

– Съдържание на сайта – може да ви се стори досадно, но отново ще се спрем на съдържанието на сайта. То трябва да е качествено ако искате всичко, което правите да има ефект! Заглавието трябва да е до 70 символа, да съдържа 1-2 ключови думи. Да е кратко и уникално съдържащо важни думи в началото. Не трябва да забравяме, че трябва да включим и снипети към съдържанието (meta description, структурирани данни, ключови думи). Чрез съдържанието трябва да привличаме вниманието и да има Call to action. Също така текста трябва да е не по-малък от 250 думи, да съдържа подзаглавия, както и да съдържа ключови думи. Важно е да слагате ключова дума в alt тага на изображението.

Вижте още: Качествено съдържание – имаме ли нужда от копирайтър?

– Линкове – още веднъж и за тях! Всяка страница трябва да има поне един текстов линк. Броя на линковете на страница не трябва да са повече от 50. Трябва да имате контрол на изходящите линкове затова се стремете към минимално количество на такива линкове. Избягвайте нерелевантни линкове.

– Социални мрежи – създавайте си профили в социалните мрежи като Facebook, Google+, Twitter, LinkedIn, Pinterest и т.н. Коментирайте, давайте съвети, питайте потребителите си, бъдете активни! Добавете и социални бутони в сайта си, за да споделят и харесват вашите потребители. Създайте си фирмен блог, където ще публикувате интересни и полезни статии. Подтиквайте потребителите да коментират и да дават оценка на продуктите/услугите ви. Следете какво говорят за вас хората и водете диалог с тях.

От къде да започнем нашето SEO?

Изгответе добър SEO план, за да нямате проблеми с мечокa на Google

  • Реализация на „Вътрешните фактори“ – под вътрешни фактори разбирайте домейн и сървър. Те са най-обемният дял в оптимизацията. Въздействието и работата върху тях не може да се автоматизира. Изисква най-много време за реализация. На какво трябва да обърнем внимание:

– HTML код и тагове – валидация на кода, форматиране на текст, h1/h6, метатагове;

– Текст – обем, наситеност на ключовите думи, уникално съдържание, да няма дублиране;

– Сървър – грешки от рода на 301/302/404;

– URL – дължина, уникалност, трябва да е user friendly, една страница трябва да има един адрес;

– Времеви променливи – възраст на сайта;

– География – географско разположение на сървъра;

– Структура на линковете – структурирана навигация с коректни линкове, тежест на линка;

– CMS – управление на съдържанието чрез система;

– Ресурси на търсачката – txt, sitemap.xml, Google Webmaster tools;

  • Измерване на резултатите – може да измерваме позиции по ключовите думи на сайта. След това може да проследим какъв е трафикът по тези ключови думи (Google Analytics).
Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването