Отдавай признание на победителите

Кратка история за уважението към постиженията на останалите

13.05.2016

Всеки се нуждае от признание за постиженията си – независимо дали е направил нещо мъничко, като вземане на изпит или пък нещо голямо, като сключване на договор за милиони левове. Хората сме социални същества и се нуждаем от одобрението и подкерпата на останалите.

Наскоро прелиствах отново любимата книжка “Пилешка супа за душата” и вниманието ми беше привлечено от кратка история за силата на думите “Браво”. Ще я споделя с Вас, защото смятам, че е важно всеки да осъзнае необходимостта да оценява както своите успехи, така и тези на останалите.

Отдавай признание на победителите – силата на думата “Браво”

Едно малко момче казва на баща си “Хайде да играем на стрелички. Аз ще хвърлявам, а ти ще викаш: Браво!” – “Най-хубавото накратко”

Ето колко силно хората се нуждаят от признание, независимо дали са деца или възрастни. А ето и историята за нуждата от похвала, която изпитва едно пораснало момче – част от отбора по ръгби “Викингите”.

“Франк Таркентън, бивш преден защитник на “Викингите” от Минесота, участвал в мач, в който му се наложило да блокира атаките на противниковите играчи, опитващи се да отнемат топката.

Всеки има да нужда от признание

Отдавай признание на победителите

Предните защитници от Националната футболна лига никога не блокират противника. Обикновено зашитниците са много по-тежки от тях, затова блокадата ги излага на риск от сериозни наранявания.

Но неговият отбор изоставал и трябвало да предприеме някакъв инзенадващ ход. Таркентън се спуснал да блокира и състезателят отбелязъл “тъчдаун” (докосване на топката в мъртвото поле, в играта ръгби). “Викингите спечелили мача.

Вижте още: Един прост трик, който удвоява шансовете за успех

Когато на другия ден гледал записа заедно с целия отбор, Таркентън очаквал големи похвали, но така и не ги получил. Когато тръгнали да се разотиват, той се приближил до треньора и го попитал:

— Ти видя моята блокада, нали тренер? Как можа да не кажеш нищо за това?

Треньорът отвърнал:

— Разбира се, че видях блокадата. Беше страхотна. Но ти винаги се стараеш много и се справяш отлично, Фран. Помислих си, че няма защо да го казвам.

— Е, рекъл Таркентън – ще трябва да го правиш, ако искаш пак да блокирам!”

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.