Овалният кабинет на Белия дом

Синоним на американското президентство

15.08.2015

Овалният кабинет е синоним на американското президентство до такава степен, че често се използва като негов заместител за по-кратко. Макар и да се известен по цял свят като сцена на безброй президентски речи, само избрани хора имат възможност да видят кабинета с очите си.

Само избрани хора имат право на достъп до Овалния кабинет

Местоположение: Белия дом, Вашингтон

Възможност за достъп: Високи мерки за сигурност: офис на американския президент и център на правителството.

Овалният кабинет е център на американското правителство и главен офис на президента на САЩ. Разположен е на първия етаж в Задното крило на Белия дом. Това разположение осигурява на главнокомандващия лесен достъп не само до най-важните членове на щаба, но и до личните му жилищни помещения.

Първият Овален кабинет е построен през 1909 г. по проект на Нейтън Уайът за тогавашния президент Уилям Хауърд Тафт. Първоначално е декориран в ярко зелени цветове. След като през 1929 г. възниква пожар, президентът Хърбърт Хувър сам ръководи преобзавеждането му, при което за първи път е инсталирана климатична система.

Днешният Овален кабинет е проектиран от Ерик Гаглър като част от голямото разширение на Западното крило, предприето от президента Франклин Д. Рузвелт през 1934 година. По онова време стаята е преместена от предишното й централно местоположение в югоизточния край на крилото.

Овалният кабинет на Белия дом

Барак Обама в Овалния кабинет

В архитектурно отношение стаята съдържа препратки към редица традиции, включително джорджиански, бароков и неокласически стил. Достъпът към нея става през четири врати, като източната врата се отваря към живописната Розова градина.

Рузвелт е работил в тясно сътрудничество с Гаглър върху много от детайлите на проекта на стаята, включително върху незабавно разпознаваемия медальон на тавана, в който са изобразени елементи от президентския печат. Мнозина президенти са се наемали да променят леко декорацията на Овалният кабинет, малцина са се наемали да променят такива негови характерни черти като големите южни еркерни прозорци (според слуховете по време на Студената война те били преустроени така, че да не позволяват на руснаците да подслушват). Повечето президенти се задоволявали с това да подменят прочутия килим, който винаги от дните на Хари Труман насам изобразява президентския печат.

Вижте още: Пентагонът – сърцето на отбраната на САЩ

В повечето години от историята си Белият дом е бил отворен, като забележителност за гражданите. Политика на отворените врати е имало от време на време чак до 90-те години, времето на Бил Клинтън. Но съображенията за сигурност са надделели поради опасността от атаки. Самата сграда е оградена по периметъра от огромна ограда, а целият комплекс се пази и от Парковата полиция на САЩ и от Тайните служби. През последните години автомобилния поток се отклонява на голямо разстояние от сградата, а на съседните улуци има няколко пропускателни пункта. Въздушното пространство над Белия дом е зона, строго забранена за полети от неоторизирани летателни обекти. Небето над Пенсилвания авеню се пази зорко с модерна норвежка ракетна система земя-въздух. Другите мерки за сигурност се подлагат периодично на преглед и модернизация. И въпреки всички взети мерки за сигурност през годините не липсват опити за проникване. На няколко пъти нарушители са прескачали оградата дори и след повишаването на мерките за сигурност след атентатите на 11 септември, но неприятностите, които причиняват, са предимно на себе си. Никой до сега обаче не се е добрал до Овалния кабинет.

Мормонските архиви в Гранайт Маунтин

Вижте тайните архиви на мормоните в Гранайт Маунтин

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването