Папая – тропически “ангелски” плод

29.11.2014

В сезона на тропическите плодове, решихме да Ви запознаем с полезните свойства на екзотичната папая. В края на 15-ти век Христофор Колумб, откривайки американския континент, опитал от тропическия плод и го нарекъл “ангелски плод”. Най-вероятно наименованието му е дошло от приятния вкус, който наподобява едновременно праскова и пъпеш.

Папая – тропически “ангелски” плод, с какво е полезен за здравето ни

1. Поддържа имунната система

Папаята е не само богата на вкус, а също е богата и на витамин А и витамин С. И двете съставки помагат за повишаване на имунитета на организма и предпазват заболявания, като настинки, треска и грип.

2. Предпазва от макулна дегенерация

Макулната дегенерация е свързано с възрастта дегенеративно заболяване на ретината, което причинява прогресивна загуба на централно зрение. Данни публикувани от Archives of Ophthalmology доказват, че около 3 порции папая на ден, намаляват риска от този вид загуба/намаляване на зрението.

Вижте още: Кралица тиква – знаем ли колко е полезна

3. Папаята е полезна за кожата

Много козметични компании използват екстракт от плода в маски и кремове за лице. Плодът помага да се отървете от акне и кожни инфекции, причинени от запушени пори. Ферментиралата месна част на папаята, папаин, също помага за премахване на мъртвите клетки, като оставя кожата свежа и нежна.

Папая - тропически "ангелски" плод

“Ангелският плод”

 4. Папая срещу сутрешното гадене

Малки количества папая помогат на дамите, докато са бременни, чрез облекчаване на сутрешното гадене и повръщане.

5. Противовъзпалително средство

Папаята съдържа няколко уникални усвояващи протеините ензими, включително папаин и химопапаинов. Те доказано намаляват и успокояват възпаленията.

Вижте още: Грейпфрутът – витаминната бомба

6. Помага при менструални болки

Хранителните ползи от папаята продължават да бъдат по-приложими за жените, тъй като листата на плода също работят, като лек за менструални болки. Просто вземете листото, тамаринд, сол и малко вода.

7. Косата обича папаята

Много шампоани съдържат папая именно, защото е изключително хранителна за косъма. Освен това контролира пърхота и мирише страхотно!

В заключение, моля имайте предвид, че папаята е много полезна, но може да предизвика и алергии при някои хора. Както при авокадото и бананите, плодът съдържа вещества наречени хитинази, които са свързани със синдрома на плодово-латексова алергия. Ако имате непоносимост към изкуствена гума и латексови изделия, не бива да консумирате папаята сурова.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.