Парадоксът на похвалата

Защо си спестяваме похвалите към служителите и роднините?

14.06.2015

Замислих се за похвалите на работното място и в семейството. Рядка стока. Кога последно сте получавали похвала или сте похвалили някой? Сигурен съм, че дори да е било скоро, то не ви се случва често. Защо? Нима да похвалим някой е толкова трудно? Не мисля.

Парадоксът на похвалата. Защо не хвалим хората около себе си, когато го заслужават?

Похвалите са, като слънцето – колкото повече ги раздаваме, толкова повече всичко расте към нас. И въпреки това, повечето хора не са щедри в похвалите, въпреки че те са безплатни.

Според едно проучване на „Галъп“, една от главните причини, поради която служителите напускат дадена компания е, че се чувстват неоценени от висшестоящите. Въпреки това повечето мениджъри не раздават нито похвали, нито благодарности. Защо? Защото мислят, че така изглеждат малоценни. Доста глупава причина ако питате мен.

Вижте още: Поддържайте жаждата си за растеж

Истината е една: да хвалиш хората около себе си, когато те наистина го заслужават, те прави по-пълноценен. Кара те да изглеждаш герой, който оценява качествата на служителите си. Кара те да изглеждаш като гигант на работното място. В очите на всички околни. Затова не пестете похвалите, за които колегите ви жадуват. Всички ние искаме да се чувстваме специални. Аз искам. Вие искате. Всички искаме. Направете тази крачка, излезте от обвивката и започнете да разпръсквате похвали. След това гледайте какво ще стане.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването