Парите не са най-мощният мотиватор

Доказано!

28.12.2014

Може би следващите редове ще породят у вас чувство на недоверие и дори сарказъм, и няма да се сърдя за това. Нормално е в един свят на безпаричие и глобална икономическа криза материалните облаги да бъдат смятани за единствената сила, която мотивира.

Но скъпи читатели не парите са тези, които пораждат у хората най-искрените действия и изблици на съпричастност, мотивираност и екипна работа. Може би си мислите, че ако вземахте с 200 лв. повече, щяхте да бъдете по-мотивирани да се разбирате с колегите си и да спомагате за прогреса на компанията. Но в общия случай това не е валидно – парите влияят различно на хората, но почти винаги не в положителен аспект.

Парите не са най-мощният мотиватор

Кейтлин Вохс, професор в Университета в Минесота, е извършила редица експерименти, за да изследва ефекта на парите върху поведението на хората. Бърз преглед на 3 нейни проучвания доказва казаното по-горе – парите на са най-мощният мотиватор.

Изследователите дали на различни хора, събрани на игра “Монополи”, “пари” с различни стойности – на някои 4000 долара, на други 200, а на трети – 0. Докато напускали стаята, един от участниците в изследването изпуснал наръч с химикалки. Изследователите преброили броя на химикалките, вдигнати от участниците в експеримента, които се притекли на помощ. Най-малка помощ оказали притежателите на 4000 долара; най-много помощ са оказали хората, които имали  0 долара, а онези с 200 начален капитал били по средата.

Вижте още: Premortem – управленска стратегия

За втория си опит изследователите дали на участниците осем пъти по четвърт час, за да съставят изречения от думи, изрязани и поставени разбъркано. Някои от предоставените фрази се отнасяли за пари, а други не. В края на изследването участниците били помолени да дарят пари на ученически стипендиантски фонд. Онези от участниците, на които се паднали фрази с пари, дарили по-малко от другите, чиито фрази не били свързани с материални блага.

В трети експеримент изследователите поставили участниците в стая, в която имало компютър. На неговия десктоп или нямало скрийнсейвър, или се появявал такъв с картинка на риба, или с картинка на пари. Участниците в изследването били помолени да поставят два стола един срещу друг. Хората, които видели снимката на парите по-рано, поставили столовете на по-голямо разстояние един от друг, от останалите участници.

Вижте още: Тайните на успеха на Леонардо да Винчи

Резултатите от тези опити са красноречиви – парите влияят на хората и то не в добра насока. Правят ги не съпричастни, отдалечават ги един от друг, не ги мотивират към изпълнение на положителни действия.

Всичко посочено по-горе води до извода – парите не са задължително ефективни и “очарователни” стимули.

Примерите са взети от книгата “Изкуството да очароваш”

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.