Защо парите не са обещание за щастлив живот?

Няколко важни причини...

28.06.2017

Когато един човек разполага с голямо състояние, има много възможности пред себе си и може да си позволи неща, които хора с не толкова голямо финансово състояние не биха могли да си позволят. Когато човек е финансово независим и разчита само на себе си е едно голямо спокойствие за самия него. Но дали това е достатъчно, за да може човек да разбере какво всъщност е истинското щастие?

Защо парите не са обещание за щастлив живот?

Това, че един човек е богат, означава ли и че е щастлив? Това е въпрос, който едва ли всички са си задавали. Парите нямат нищо общо с щастието. Човек с голямо благосъстояние може да си позволи почивка на някое екзотично място, скъпа кола, голяма и луксозна къща, например. Но тези неща не могат да се нарекат ,,щастие‘‘? Почивката на някое екзотично място може да ти донесе нови изживявания. Скъпата кола може да ти донесе ,,живот на бързи обороти‘‘. Голямата и луксозна къща може да ти донесе спокойствие, тишина и лукс. Но тези материални блага не биха ти донесли любовта на човек, който е специален за теб. Многото пари биха привлекли към теб хора, който ги привличат лъскавите материални неща, но това съвсем не е любов, разбиране и нежност или пък щастие.

Когато човек не разполага с много материални блага и голяма банкова сметка, също може да има щастлив и хубав живот. Това може да се случи само тогава, когато осъзнае, че парите не са всичко. Човек може да бъде даже много по-щастлив без голямо благосъстояние, отколкото с него. Въпросът е дали си даваме сметка за тези неща навреме. Не бива да позволяваме да вярваме в заблудата, че без много пари няма щастие и хубав живот.

Защо парите не са обещание за щастлив живот?

Радвайте се на малките неща…

Истината

Когато разполагаме с много пари, вероятността около нас да се навъртат хора с прикрити замисли и коварни планове е по-голяма. Не е напълно ясно колко хора от обкръжението на даденият човек с много пари са истински приятели и колко от тях ще очакват нещо. ,,Богаташът‘‘ може да намери ,,любовта‘‘ навсякъде и по всяко време, но дали получава любов в действителност никога не може да бъде ясно. ,,Беднякът‘‘ от друга страна има всичко, което ,,богаташът‘‘ няма. Човекът с по-малко пари има изцяло любовта на половинката си, тъй като и двамата са наясно какво имат и какво нямат. Приятелите са точно толкова, колкото трябва да бъдат. Липсата на възможност постоянно да бъде някъде и постоянно да търси някакво забавление, прави моментите още по-специални и по-запомнящи се, а когато се случи нещо различно от ежедневните му занимания.
Изводът

Не е необходимо човек да бъде богат, за да има щастлив и интересен живот. Важното е да се замислим за важните неща от живота и да не оставаме с впечатлението, че ако нямаме големи финансови възможности, не можем да бъдем доволни и благодарни, затова което имаме.

Богатството не означава непременно щастлив живот. Щастлив живот има този, който се научи как да се наслаждава на малките неща и изживява всеки един момент пълноценно…

Гост Автор: Теодора Тенев

За контакти: teodora.tenev@gmail.com

Етикети:

За автора

Списание VIP