Парите са зли, парите са добри

Парите не са всичко, но те ни купуват време за всичко, което обичаме

12.06.2013

Парите са зли, парите променят хората, приятелствата се губят заради пари… Така ли е? Или, може би, зависи от коя страна на нещата гледаме. За богатите е обратното – парите са средство, игра, истинска любов… Погледнати от различна гледна точка, парите носят различен смисъл. Вижте какво казват двамата бащи на Робърт Кийосаки са тази огромна ценност и в същото време, проклятие.

Парите са зли, парите са добри – мнението на двамата бащи на Робърт Кийосаки

Бедният татко – той е главата на образователната система на Хаваите. Човек, отдал себе си и живота си на обществото. За него парите не са висшата ценност. Той дори се разстройва, когато види заплатата си, обявена в някой вестник, защото си мисли, че получава нереално много пари, в сравнение с учителите, които са му подчинени.

Какво казва той за парите:

„Аз не се интересувам особено от парите“
„Аз никога няма да стана богат“
„Не мога да си го позволя“
„Инвестирането е рисковано“
„Парите не са всичко“ Парите са инструмент

Инструмент за забогатяване:

Богатият татко, от своя страна, смята, че е безсмислено да прекараш живота си, работейки за пари и в същото време, да твърдиш, че парите не са важни. Той винаги е вярвал, че животът е по-ценен от парите, но те са необходими, за да се живее хубав живот. Той често е казвал:

„Ти имаш толкова много часове на ден, а единственото, което можеш да направиш с тях, е да работиш здраво. Защо трябва да работиш за пари? Научи се да имаш пари и хора, работещи здраво за теб, за да се насладиш на истински важните неща в живота!“.

Ето и няколко неща, които богатият татко казва:

„Осигури си много време да се грижиш за децата си“
„Имай пари за дадения и благотворителност“
„Осигури работа и финансова стабилност на обществото“
„Осигури си време и пари да се погрижиш за здравето си“
„Осигури си възможности да обиколиш света с любимите хора“

Кое е важно за вас?

Едва ли иска питане. И за бедни, и за богати, най-важни са нещата, които богатият татко казва. Проблемът с хората, които се страхуват да опитат да бъдат богати е, че гледат на парите като на проклятие. Вярно е, парите не са всичко, но те ни купуват време за всичко, което обичаме. А как се чувствате вие? Парите добро или зло са за вас?

Гост автор: Анелия Мъглева