5 причини: Печелите повече пари, а сте все още нещастни

Купувате си твърде много неща, но нищо не се променя...

02.08.2013

Независимо дали сме милионери или хора от средната класа, ние всички допускаме същите грешки, когато става въпрос за пари. Хората си мислим, че колкото повече печелим, толкова по-щастливи сме.

Ако наистина искате да имате пълноценен живот, тогава няма значение колко пари изкарвате, а дали ги харчите правилно.

Цялата идея за това, че печелим повече пари, а сме все още нещастни идва от една нова, завладяваща книга „Щастливи пари: Наука за разумните разходи“, написана от дузина известни учени, като д-р Елизабет Дън, д-р Майкъл Нортън и др.

„Когато става въпрос за увеличаване на размера на финансите, повечето хора разчитат на собствената си интуиция, а когато става въпрос за разходите, хората често разчитат на своите предчувствия и за какво да харчат, че да са щастливи.“

Списание VIP Ви 5 причини защо печелите повече пари, но сте все още нещастни

Купувате си твърде много неща, но нямате завладяващи преживявания. 

В свят, в който всичко може да бъде ваше благодарение на кредитната ви карта и достъпа ви до интернет, е лесно да сте обсебени от материалните неща. Но ако осъзнаете факта, че бихте могли да получите по-голямо удовлетворение от вечеря с приятели, която струва 50 лв., отколкото да си купите 52 – инчово LCD или нов iPhone, то може да се промени и начина Ви, по който пазарувате.

Изследвания показват, че преживяванията ще ви осигурят повече щастие, отколкото материалните блага, защото емоцията от преживяванията ни кара да се чувстваме по-близки с останалите. Дън и Нортън пишат: Ако разберем, че преживяванията ни носят повече щастие, отколкото материалните блага, то това ще ни помогне да изберем най-удовлетворяващото преживяване.

За да ви помогнем, ще ви покажем четири въпроса, които трябва да си зададете, преди да започнете голямото харчене:

1. Ще стана ли близък с други хора?

2. Това ще бъде ли запомняща се история, която ще разказвам с години напред?

3. Това преживяване ще покаже какъв съм сега или какъв искам да съм в бъдеще?

4. Това е уникална възможност, която не може да се сравни с нещата, които съм правил преди ли е?

Това са четири въпроса, които ще ви помогнат да изберете дали да наблегнете на ново преживяване или да си вземете поредното материално благо.

Фокусирани сте върху това да получавате повече пари, отколкото да имате повече свободно време.

Много пъти работим здраво, и не си оставяме лично време с идеята да спестим някой друг лев отгоре.

Изследвания показват, че хората с повече пари, не прекарват времето си правейки по-приятни неща с тях. Богатите хора са склонни да прекарват по-голямата част от времето си, правейки неща, които са свързани с напрежение и стрес, отколкото да релаксират или да излязат на шопинг терапия.

Парите не са всичко

Ако нямате свободно време за себе си, да излизате с приятели и да се забавлявате, защо са ви? Как ще се чувствате пълноценно, ако не живеете нормален живот, изпълнен с много комуникация, различни и запомнящи се преживявания и нови запознанства?

Мислите си, че ако имате дворец ще сте щастливи

Много хора смятат, че ако живеят в големи, лъскави дворци ще са напълно щастливи. Всеки мечтае да се премести в по-голям, по-луксозен и скъп дом. Да, но ще бъде ли уютен? Задавали ли сте си въпроса, защо звездите не са щастливи и прибягват към големи количества алкохол и наркотици? Какво ще видите от живота, ако може да си позволите всичко? Нима това е начинът да сме щастливи? Как ще разберете кое е сладко и кое горчиво, ако не го опитате. Как ще разберете какво е да се бориш, какво е да победиш и какво е да загубиш нещо? Парите имат голяма стойност в 21 век, но са опасни. Те могат да ви погълнат и никога повече да не сте щастлив човек. Те могат да ви донесът много материални блага, но не могат да ви купят щастие. Може да се чувствате уютно и в малка гарсониерка, стига тя да е ваша и да сте си я подредили по такъв начин, по който да ви носи домашен уют. Може да се чувствате щастливи и с 50 лв. в джоба, вместо 5000 лв. Просто зависи какво искате да изпитате от живота. Искате ли да разберете неговите тайни, или просто искате да живеете богат живот, изпълнен с нищо различно от харчене на пари за неща, които нямат история.

Мислите си, че ако имате дворец ще сте щастливи.

Не можете да си купите щастие…

Позволявате си твърде много хубави неща

Когато имате неограничени финансови ресурси, изглежда глупаво ако се лишавате от прости удоволствия, като нови бижута, бутилка скъпо вино или всяка вечер да вечеряте навън, но когато достигнете до тази точка на материално пренасищане, може да убиете всякакъв потенциал да станете по-щастливи хора.

Това е тъжната реалност. Колкото повече неща имаме, толкова повече тяхното влияние намалява. Тук идва и заплахата от материалното пренасищане. Знаейки, че имаме достъп до прекрасни вещи, които можем да си купим без проблем, нашето щастие намалява, защото тенденцията ни да оценяваме малките радости в живота, просто изчезва. Това прави хората нещастни, а не щастливи. Винаги най-малките неща в живота, са били най-истински. Не го забравяйте приятели.

Инвестирате твърде много в себе си и твърде малко в другите хора

Помагайте на останалите и бъдете щастливи…

Инвестирате твърде много в себе си и твърде малко в другите хора

Много хора смятат, че първо трябва те да са щастливи и след това останалите. А, ако обърнем цялата идея с главата надолу?

Първо направете другите щастливи, а след това щастието само ще дойде и при вас. Това звучи логично, но много от нас го забравят и се превръщат в егоисти, мислейки единствено за собственото си щастие. Когато давате позитиви и положителна енергия на другите, те сами ще дойдат при вас, за да я вземат и да се почувстват по-щастливи около вас. Така сте полезни на себе си, но и на останалите около вас.

А, няма ли да се почувствате щастливи, ако дарите торба с дрехи или храна на някой, който наистина има нужда от помощ? Няма ли да намерите вътрешно спокойствие, че сте бил полезен на някой с нещо?

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването