Пеган диета – какво пък е това?

Пеган = Палео + Веган

24.05.2017

Хиляди различни видове диети циркулират из интернет пространството през последните години, като всяка от тях обещава изключителни резултати. Но само някои наистина изпълняват обещанията си.

Диетата Пеган е термин, който напоследък увеличава популярността си с бързи темпове. Диетата смесва най-здравословните елементи от палео и веганската диета. По този начин създава хранителен режим, който гарантира постигането на перфектен баланс между храненето, здравословните мазнини и други основни съставки.

Пеган диета – какво пък е това?

Що е то Пеган диета?

Преди да разгледаме плюсовете и минусите на диетата Пеган, нека да разгледаме накратко какво точно представлява тя. Както споменахме по-рано, диетата е комбинация от веганска и палео диета.

CNN Health 5 дава следната дефиниция: по принцип Пеган диетата изисква от хората да коригират храненето си по такъв начин, че месото да отговаря само на 25% от хранителния прием, а останалата част от 75% да се запълни от прием на зеленчуци.

Вижте още: Високо протеинови закуски

Какви са предимствата на Пеган диетата

Нека да разгледаме някои от най-основните предимства, които можете да получите, когато следвате диетата Пеган:

# Диетата Пеган не позволява да се консумират млечни продукти. Макар че това може да е трудно за някои хора, изключването на млечните продукти от менюто може да има много ползи. Nutrition Studies 6 обясняват, че по-високият прием на млечни продукти е свързан с по-висок риск от рак на простатата, рак на яйчниците и диабет тип 1.

# Пеган диетата комбинира най-здравословните елементи от веган и палео диетата, без да се доближава до някое от неблагоприятните въздействия, с които е свързана всяка от двете. По този начин давате на тялото си здравословни храни, които ще му помогнат да функционира по-добре.

# Тази диета е идеална и за хора, които имат повечко мазнини, тъй като комбинацията от храни помага да се намали упоритата мастна тъкан около стомаха и задните части.

Какво е позволено и какво не?
След като обсъдихме някои от ползите на диетата Пеган, нека да разгледаме и разрешените храни в режима и тези, които не са позволени.

Пеган диета - какво пък е това?

Пеган = Палео + Веган

Позволени храни

— Мазнини, които се считат за висококачествени. Тези мазнини са с високо съдържание на Омега-3 мастни киселини: зехтин, авокадово масло и кокосово масло.
— Лещата е позволена, но бобови растения, фъстъци и други подобни не се допускат.
— Здравословни зърнени култури (без глутен), като киноа. Диетата Пеган напълно изключва храните с глутен.
— Месо, което идва от животни и не съдържат антибиотици (органично месо). Яйцата, говеждото и други видове месо не трябва да съставляват повече от 25% от дневния хранителен прием.
— Зеленчуците и плодовете са жизненоважни за тази диета и трябва да съставляват 75% от цялата храна, която човек консумира ежедневно.

Забранени храни

— Захарта трябва да се избягва колкото е възможно повече. Добре е да се консумира нещо сладко от време на време, но в много малки количества.
— Млечните продукти трябва да бъдат напълно избягвани, ако възнамерявате да следвате този план за хранене, тъй като те са трудно смилаеми.

— Соята също е храна, която трябва да се избягва, когато следвате плана на диетата Пеган.

Веган и палео диетата често се считат за два отлични избора, когато става дума за поддържане на здравословен начин на живот. Но все повече хора се обръщат към Пеган диетата, която съчетава най-добрите елементи на тези две диети в едно. Режимът е здравословен и има много предимства. Дори може да помогне за намаляване на риска от поява на определени болести и редица здравословни проблеми.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP.
Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.