Пентагонът – сърцето на отбраната на САЩ

Една от най-охраняваните сгради в света

03.08.2015

Пентагонът е емблематичният главен щаб на Министерството на отбраната на САЩ, известен още като най-голямото по площ административно здание в света. Сградата регулярно е била подлагана под терористични атаки, като най-голямата сред тях е на 11 септември 2001 г., когато е жестоко торпилиран с отвлечен граждански самолет. Оттогава строгите мерки за безопасност са подсилени още повече и днес Пентагонът е едно от най-охраняваните места в света.

Пентагонът е едно от 100-те места в света, които никога няма да посетим

Местоположение: Вирджиния, САЩ

Възможност за достъп: Секретни операции: сърцето на системата за отбрана на САЩ

В началото на Втората световна война става ясно, че бързо нарастващото Министерство на отбраната на САЩ се нуждае от ново седалище, за да консолидира дейността си на едно място. Главният инженер на министерството по онова време – генерал Бреън Съмървил предлага основния проект за сградата, която в бъдеще ще се превърне в Пентагона, след един по неговите думи – „много зает уикенд“ през юли 1941 г. Първата копка за новата сграда на Министерството на отбраната е направена на 11 септември 1941 г. В процеса на строителството се налагат няколко промени поради военновременните обстоятелства. Архитектите предвиждат ограничено използване на стомана, която тогава е дефицитен материал. Именно затова са заменени асансьорите с рампи между етажите. Основната структура на Пентагона е изградена от железобетон, а фасадата му е облицована с варовик от Индиана.

Пентагонът

Сърцето на отбраната на САЩ

Сградата е висока 23 м и всички страни са дълги по 281 м, покривайки площ от 14 хектара включително и вътрешния централен двор, а общият брой на осигурените работни места е за 24 000 служителя. Състои се от пет концентрични петоъгълника, всеки на пет етажа, съединени с 10 свързващи напречни коридора. Общата дължина на коридорите е над 28 км, но според хитроумния архитектурен проект всеки две точки са отдалечени на не повече от седем минути пеша.

Вижте още: Щабквартирата на ДАРПА

При официалното му откриване на 15 януари 1943 г., Пентагонът събира на едно място 17 отдела на военното министерство. През 1998 г. започва програма по реновиране на Пентагона, който е и първият основен ремонт в историята на сградата. Ремонтните дейности се провеждат поетапно и се планира за 13 години, като включва инсталиране на усъвършенствани охранителни системи и подсилване на бетонната структура със стоманени елементи. Поставени са и устойчиви на взрив прозорци.

По ирония на съдбата или не, на 11 септември 2001 г., точно 60 години след първата копка на сградата, отвлечен граждански самолет на Американ Еърлайнс по полет 77 е разбит в западната фасада на сградата. Загиват всички 64 души, намиращи се на самолета и 125 служители в сградата.

Атаката срещу Пентагонът

11 септември 2001 година

След атаката от 2001 г., опасенията по отношение на мерките за сигурност се засилват. В началото на 2002 г. Министерството на отбраната създава Агенция за защита на Пентагона, директен наследник на две други служби – Федерална служба за защитата и Специална полиция на САЩ. Други мерки за сигурност, предприети през последните години, включват прекратяването на всякакъв директен достъп до Пентагона от обслужващата го железопътна линия и проверката на автомобилния поток на голямо разстояние от сградата. Обикновените граждани могат да посещават Пентагона за туристическа обиколка, но трябва да си запазят предварително място , да се положат на щателни проверки за сигурност, да представят идентификационен документ и да преминат през метални детектори.

Строго секретната работа, извършвана вътре в Пентагона, продължава да моделира света около нас и да оформя геополитическите взаимоотношения. Оттук се водят войни и, за щастие по-често, се предотвратяват. Желанието на Министерството на отбраната продължава да бъде Пентагонът да не се превръща в крепост, изолирана от обществото, на което трябва да служи. Но опитът и тежките последствия от 2001 г. доказват, че макар и да не изглежда като крепост, защитата му е също толкова трудна за преодоляване.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването