Пет изобретения, разтърсили света из основи

Примерите тук са само капка в необятното море на човешките възможности

05.04.2013

В последните десетилетия ние, хората, сякаш свикнахме да приемаме всичко около нас за даденост. Ще останем изумени обаче, ако се вгледаме дълбоко под повърхността, там някъде из човешкия разум, дал ни удобствата, от които можем да се възползваме днес, защото  всичко около нас е низ от технология, природа, но най-вече и интелект. Има пет изобретения, които са били съдбоносни за времето си и са разтърсили света из основи, пет изобретения, без които не можем.

Представяме ви пет изобретения, разтърсили света из основи

1. Баркодът – баркодът или още наричан щрих код е система за кодиране на стоки в търговията. Днес, благодарение на него, ни е известна информация за производителя на продукта. Също така служи и за стриктност на фирмите при заплащане на задължителните данъци. За първи път баркод е използван в щата Охайо през 1974г.

Баркодът е сред петте изобретения, разтърсили света

Баркод

2. Компасът – открит от древните китайци, компасът хилядолетия наред служи за определяне на посоките на света. Магнитната стрелка, която може да се върти свободно, се движи винаги в посока север-юг под непрестанното влияние на магнитното поле на Земята.

Компасът е сред най-значимите изобретения

Компасът е открит от древните китайци

3. Презервативът – странно или не, първото подобие на презерватив е използвано в Древен Египет преди повече от 3 хилядолетия. Едва през 16 век гинекологът Габриел Фалопио въвежда употребата им в така нареченото тогавашно „модерно общество“.

Вижте още: Изключителните изобретения на 2014

4. Сутиенът – в началото сутиенът бил използван като заместител на неудобните стягащи корсети. Мнозина ще се учудят, но първият сутиен е бил съчетание от носна кърпичка и ластик.

5. Механичният часовник – първият механичен часовник в света бил изобретен през далечната 1092 г. от разумен и находчив китайски монах. Интересно, но факт, устройството на часовника черпело енергия от вода, която го захранвала. Механичните часовници години наред за широко използвани по целия свят, до появата на часовниците с махало.

Тези изобретения ни показват колко находчив и остър може да бъде човешкият интелект. Примерите тук са само капка в необятното море на човешките възможности. Напомняме Ви, че с разум и усмивка всичко, абсолютно всичко е възможно.

Етикети:

За автора

Георги Кърчев

Здравейте. Казвам се Георги Кърчев и съм студент в Икономически Университет Варна. Занимавам се с изготвяне на информационни материали, като любимата ми област за развитие са Връзките с обществеността. В свободното си време се занимавам с музика и изобразително изкуство. Обичам да пиша на всякакви теми, които влияят на даден аспект от живота ми - спорт, икономика, чисто човешки отношения. Смятам, че непостижими цели няма, стига да има желание за развитие. На мнение съм, че въпреки трудностите, в България не е невъзможно да се създаде успешен бизнес и съответно нормален начин за живот, стига хората да променят начина си на мислене от негативен на конструктивен.