Плачът е полезен за здравето

Факт!

19.07.2015

Скоро разисквахме темата как смехът е полезен за здравето – психично и физическо. Днес ще тръгнем от противоположната страна. А именно как плачът също може да е толкова полезен, колкото и смеха.

Много от нас свързват сълзите с неприятни емоции и вълнения. Всъщност изворът им може да бъде и щастие, но по-често се случва да е мъка, напрежение или някаква друга неприятна случка/емоция.

Плачът е полезен за здравето – сълзите действително са полезни за ума, тялото и душата в много отношения

1. Сълзите освобождават токсините

Не плачем само, когато сме тъжни.  Плачът е и отговор на организма при твърде много стрес. Когато плачем, се отърваваме от кортизола в тялото си. Кортизолът е хормон, свързан със стреса, който може потенциално да доведе до увреждане на здравето, ако нивата му станат не балансирани.

2. Сълзите убиват бактериите

Сълзите съдържат лизозим – хормон, който се намира и в кърмата и слюнката. Когато плачем лизозимът се освобождава, което убива около 90% от бактериите по пътя на сълзите.

Вижте още: Масаж? Каква добра идея!

3. Сълзите предпазват от дразнители

Когато окото влиза в контакт с частици прах, пясък или мръсотия, естествената реакция на организма е да сълзи. Това предпазва мембраната на окото от ожулвания или инфекции.

Плачът е полезен за здравето

Снимка: agoramedia.com

4. Сълзите подобряват настроението

Плачът облекчава стреса чрез освобождаване на някои хормони от тялото. Очевидно е, че това е един изключително положителен ефект върху цялостното настроение. Изследване, проведено през 2008 г. от Университета на Южна Флорида, показва, че 90% от хората, които плачат по време на стресови ситуации съобщават за значително увеличение на настроението си.

Така, че не се притеснявайте да си поплачете, когато имате нужда от това!

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.