Колело – по-доброто превозно средство

Без задръствания. Без нерви...

08.06.2014

Напоследък доста смело обмислям варианта да си купя колело и да заменя градските автомобилни нужди с него. Да, често ми се налага да използвам колата за градски разстояния и да изхабя куп нерви в задръствания и намиране на място за паркиране. И докато за гражданите на София е малко трудно, заради по-големите разстояния и липса на велоалеи, то за бургазлии и варненци (примерно) е доста добър вариант. Нека изтъкнем няколко предимства на това да се предвижваме до офиса, или където ни се наложи в града, с колело, а не с автомобил.

Ето няколко причини, защо колелото е по-доброто превозно средство:

– Подобрява физическата форма – колкото и да се опитваме, напълно наясно сме, че не се движим достатъчно. Качваме се в колата, отиваме на работа, после се прибираме изморени и искаме да си починем. Липсва движението… При повече физическо натоварване в ежедневието, определено ще се чувстваме по-добре, ще намалим телесната мазнина и ще подобрим физическата си форма.

Изгаря повече калории от други дейности – нямате време за обяд и хапвате едно парче пица набързо. Няма проблем! Отиването с колело на работа би ви коствало поне 600-800 kcal т.е. парчето пица, сандвича с бекон и двата шоколадови десерта, които изядохте вчера.

– Развива умствените способностипроучвания показват, че карането на велосипед може да увеличи коефициента на интелигентност с около 28%, паметта с 57%, концентрацията с 42% и др. Явно физическото натоварване може да доведе до преустройване на мозъчните структури и подобряване на връзката между двете полукълба на мозъка. Така след тренировка се увеличават умствените способности.

Екологично чисто превозно средство –  безспорно е, че автомобилите отделят най-много вредни емисии, след това са мотоциклетите, автобусите, трамваите и т.н. Велосипедът не отделя нито една частица, която да замърсява въздуха.

Най-бързият начин за предвижване в града, на разстояние до 5 км – от гледна точка на гъвкавост, няма спор, че велосипедът е правилен избор. Преминавате бързо през задръстванията, избирате най-прекия път от точка А до точка Б, преминавате през забранени улици и паркирате точно там, където трябва да отидете. Супер!

Избягване на задръствания и търсене на място за паркиранеспоменахме за това по-горе. Писнало ми е всеки ден от задръстванията от това бавно преминаване през оживените булеварди, вечер обикалям по 3 пъти около нас да намеря място за паркиране. Да не говорим по обяд, ако трябва да отидем да свършим нещо… иди намери място да паркираш. Лудница е, а и излишни нерви…

Спестяване на разходи за горивоколкото и икономична да е една кола… гори си… Разходи има и то не са малко. Освен за гориво има и амортизация, ремонти, смяна на масло и куп други неща, които винаги изникват в най-неподходящия момент. Но всекидневното каране на кола в градски условия, определено изисква и една сериозна сума за гориво, която би било добре, ако можеше да се спести.

Със сигурност има и доста минуси в този алтернативен начин за предвижване до работното място. Но тук споменаваме само положителните неща, а негативните оставяме всеки сам да си ги прецени! И карайте внимателно, било то автомобила или велосипеда.

Най-добрите градове за каране на велосипед

Вижте най-добрите градове за Сайклинг

Етикети:

За автора

Атанас Деспов

Здравейте, приятели! Аз съм Наско и съм част от Списание VIP почти от самото начало. Живея във Варна, един от най-красивите ни градове. Завърших „маркетинг“ в ИУ-Варна, работя и се развивам в тази сфера. Като междувременно се опитвам да съм полезен с всички сили на списанието. Обичам хубавата музика и приятната компания. Опитвам се да запълвам свободното си време с пътуване и снимане, голямата ми страст. Но ако нямам тази възможност.... сипвам си едно малко и сядам да пиша статии....!