По стъпките на арх. Дабко Дабков

Безплатна обиколка част от проекта “Непознатото минало на Стара Варна”

03.04.2015

Дабко Петров Дабков е български архитект, най-вече работил във Варна. Роден е в Трявна на 21 януари 1875 г., но още когато е малък, семейството му се преселва във Варна. Завършва архитектура в Мюнхен, Германия. Завръща се във Варна през 1899 година и в периода 1905-1912 година е архитект и окръжен инженер. Тези години се характеризират с усилено строителство и благоустрояване на града с площади, булеварди, улици, обществени и жилищни сгради.

Както вече Ви информирахме във Варна стартира една много полезна инициатива – безплатни туристически посещения и беседи, посветени на периода от ХІХ в. и първата половина на ХХ в.

Проектът „Непознатото минало на Стара Варна“ стартира този уикенд с обиколка “По стъпките на арх. Дабко Дабков”

Обиколката ще се състои на 05.04.2015 г., в 13:00 ч., сборен пункт: Beehive Co-working Space-Varna /ул. “Генерал Колев” 54. Посещението има за цел да се обиколят част от архитектурните обекти, сътворени от арх. Дабко Дабков. Богатата палитра от стилове и направления, използвани в творчеството на майстора сградостроител, до голяма степен оформят автентичната атмосфера на Стара Варна. Възможността за оглед на архитектурните паметници и тематичната беседа, дава възможност за откриване на любопитни детайли, чрез които се цели създаване на отношение към архитектурното наследство на един бележит архитект, какъвто е без съмнение Дабко Дабков.

По стъпките на арх. Дабко Дабков

Снимка: Предоставена от Beehive

А преди да тръгнем по стъпките на Дабков, в 11:00 ч., в Beehive Co-working Space-Varna ще се състои безплатна лекция: “От Ориента към Европа” – политически, етнически и икономически промени след Освобождението. Значими събития и личности от този период. Темата е посветена на периода след Освобождението, който бележи цивилизационна промяна в развитието на града. С множество старинни фотографии ще се представи преходът от ориенталски град към модерно европейско населено място с нови улици, сгради и видни личности. Засегнато е общественото, етническо, религиозно и икономическо развитие с любопитни разкази и документи.

Проектът “Непознатото минало на Стара Варна” се реализира в партньорство между НПО – Beehive Co-working Space/Споделено работно място, варненската софтуерна компания “158 ООД”, с финансовата подкрепа на Фонд “Култура”- Община Варна. Основна цел е популяризиране на културно-историческото наследство чрез поднасяне на исторически факти, снимки и документи. Проектът засяга темата за опазване на паметниците на културата и се стреми да формира необходимото отношение на варненци към тяхната градска среда.

Повече информация можете да намерите на: http://oldvarna.beehive.bg/

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.