Подправките излизат от кухнята

Всички знаем за подправките, а в традициите на българската кухня, тяхната употреба е в големи количества. Повечето от тях са ароматни изсушени растения, които придават уникалност на всяко ястие, но именно заради това, тези дарове от природата имат доста по-широка употреба и „излизат от кухнята“, за да помогнат в още редица сфери, по естествен начин.

КАНЕЛА

Една от най-ароматните и обичана от много хора подправка – канелата, се използва за подправяне на сладкиши, много видове десерти,  ястия с месо, а също така и за много питиета. По-любопитен е фактът, че канелата се употребява в медицината – спомага за укрепване на имунната система, храносмилането, понижаването на кръвната захар,  използването и като апетитовъзбуждащо средство (1/2 ч. л. прах, 3 пъти на ден, преди хранене), противовъзпалително и тонизиращото и действие. Канелата се използва и за направата на много ароматизиращи вещества.

 

Подправките излизат от кухнята

 

ШАФРАН

Шафранът е  най-скъпата подправка в света. Това е така заради трудното му добиване.Той има специфичен мирис и нагарчащ вкус. Силен оцветител, придаващ златисто-жълт цвят на храната, също и на текстилни тъкани. Това негово свойство го прави още по-популярен и търсен в цял свят. Шафранът се използва предимно в кулинарията, но и в парфюмерийната индустрия. И той притежава лековити свойства като канелата – приготвяне на очни капки при болести на черния дроб и бъбреците, пневмония, понижава температурата, укрепва дихателните органи и спомага за по-добрата концентрацията. За разлика от канелата, шафранът  понижава апетита.