Подвеждащи факти за здравето, които все още се смятат за верни

Вижте кои са

05.12.2016

Нашите родители ни караха да вярваме в много здравни митове, когато бяхме млади, повечето от които приемахме за истина за много дълго време. А и времената тогава са били други и информацията понякога изкривена. Един от тези подвеждащи факти е, че яденето на шоколад причинява акне. Ами, не че ви окуражаваме да се тъпчете с шоколад, но този мит е отхвърлен.

А ето и кои други 12 неща, в които сме вярвали са всъщност митове.

Подвеждащи факти за здравето, които все още се смятат за верни

1.. Микровъълновите причиняват рак

Хората от по-старото поколение избягват да използват микровълни, защото вярват, че могат да причинят рак. Но според Cancer Research UK, микровълновите печки само загряват храната и нищо повече.

2.. Според правилото на 5-те секунди, храната е все още годна за ядене

На всички ни се е случвало да изпускаме храна на пода. Но това, че е била на земята за по-малко от 5 секунди, не означава, че е годна за ядене. Всичко зависи от това колко чиста е повърхността, на която е паднала храната.

3.. Млякото е полезно за нашето здраве

Млякото отдавна се свързва със силни кости и здрави зъби, но според медицински изследвания, високият прием на мляко е свързан с по-висок процент на смъртност сред мъжете и жените и по-чести случаи на фрактури при жени.

4.. Яденето на шоколад причинява акне

Медицински експеримент публикуван в списанието на Американската медицинска асоциация, показва, че шоколадът няма ефект върху пъпките. На едната група, която е участвала в експеримента са дали бонбони с 10 пъти повече количество шоколад, а на другата са дали фалшиви шоколадови блокчета. Резултатите показват, че няма увеличение на акнето при групата, на която са дали истински шоколад, в сравнение с другата.

5.. Ябълка на ден пази доктора далеч от мен

Ябълките са известни със съдържанието на витамин С и фибри, но според изследванията, една ябълка не може да направи нищо, за да помогне на организма, ако една бактерия или вирус проникне в имунната системата.

Подвеждащи факти за здравето, които все още се смятат за верни

6.. Скачането след хранене не причинява апендицит

Апендицитът се причинява от бактериална инфекция, която води до възпаление на Appendix vermiformis – завършекът на сляпото черво в човека. И няма нищо общо с това, дали сте скачали или бягали след като сте се нахранили.

7.. Прием на витамини за здраве

Мултивитамините са бизнес за милиарди долари, но учените казват, че те са почти неефективни за намаляване на риска от заболявания и могат да причинят повече вреда, отколкото полза.

8.. Захарта води до пристрастяване, както кокаина

Изследванията показват – въпреки че захарта стимулира части на мозъка, подобно на секса и кокаина, все още няма доказателства, че води до пристрастяване.

9.. Липсата на кислород прави кръвта синя

Това е абсолютно невярно, защото кръвта никога не може да стане синя. Става тъмно червена, само когато липсва достатъчно кислород.

10.. Яденето на моркови ни помага да виждаме през нощта

Витамин А е чудесен за нашите очи и морковите имат изобилие от него, но ако смятате, че яденето на много моркови може да ви даде добро нощно виждане, ще бъдете много разочаровани. Очевидно този мит е създаден, като пропаганда от страна на британците, надяващи се да прикрият новото развитие на радара и с надеждата да подведат нацистите, като казват, че морковите са помогнали на британците да “виждат” германските самолети.

11.. Пукането на коленете може да причини артрит

Изследване публикувано в списанието на Американския съвет по медицина, ясно показва, че няма връзка между между пукането на коляното и артрита.

12.. Диабетът се причинява от висок прием на захар

Захарта определено не е основната причина за диабета. Въпреки това, Американската диабетна асоциация заявява, че увеличаването на теглото и твърде многото сладки напитки са свързани с по-висок риск от диабет.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.