Поемете бърз контрол върху нещата

Лидерството се проявява в трудните, а не в спокойните моменти

05.04.2015

Какво според вас е лидерството? Ако трябва да го опишете с една дума, коя би била тя? Власт, пари, контрол, отговорност? Или нито една от посочените? А кога се появява лидерството и кога наричаме един човек лидер? Това е много лесен въпрос: истинското лидерство всъщност се състои в поемането на лична отговорност. Отговорност, от която много хора бягат или просто обвиняват другите. Това не са лидери, а хора, които просто искат да избягат от своите задължения и отговорности, като натопят другарчето до себе си.

Истинското лидерство е поемане на бърз контрол върху нещата

Истинското лидерство се състои в създаването на добри резултати. Състои се и в това да не се страхувате да поемете контрол върху нещата, за да се свърши добре работата, независимо дали сте на фронтовата линия или в шефския кабинет. Много хора казват, че истинското лидерство се проявява в трудните, а не в спокойните моменти. Имат право! Там е разликата и между добрите и лошите лидери ако може така да ги наречем. Едните се справят безупречно във всяко едно отношение, без значение от обстановката, а другите просто замръзват, когато трябват да вземат бързо и жизненоважно решение в напрегната обстановка.

Вижте още: Най-добрите лидерски качества

Лидерството се проявява, когато нещата в работата и в живота ни не вървят добре. Това е изпитание, което ще покаже на нас и на хората около нас дали наистина сме лидери или просто хора, които предпочитат да бягат от проблемите си. Всеки един от нас като лидер без титла трябва да посрещне това предизвикателство на живота и да блесне като човек, дори нещата да не вървят по план. Не забравяйте, че ако искате да овладеете нещата бързо, то трябва веднага да поемете контрол.

„Изглежда толкова очевидно, и все пак вярно, че лидерството се проявява в трудните, а не в спокойните моменти“ – Робин Шарма

Далеч съм от мисълта, че се раждаме на готово с лидерски качества. Всичко се изгражда в продължение на години. Всички ние сме избрани да бъдем лидери, стига да приемем предизвикателството от живота и да се борим с него, за да докажем, че заслужаваме тази титла. И не забравяйте едно: предизвикателствата се дават на силните. В това се убедих през последните месеци. Така, че не се отчайвайте от проблемите, които имате, а направете всичко възможно, за да ги преодолеете и да изградите един силен характер. Силен характер, който ще ви превърне в дяволски добри лидери.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването