Погубената красота на Палмира

Величеството на един разрушен паметник на културата

03.04.2016

Тадмор, известен като Палмира, е град в Централна Сирия, административен център на едноименната околия в област Хомс. Палмира е наричана „невестата на пустинята“. В съвремието Тадмор е град, край останките на величествения древен град, оцеляващ благодарение на туризма. Но през 2015 г. Ислямска държава превзема Палмира и унищожава голям брой паметници на културата на античния свят. Съвсем скоро, в края на март 2016, сирийската армия връща контрола над сирийския паметник на културата.

След връщането на града се установяват и нанесените щети, които са много. Погубена е същността на града и древните останки след серия от разрушителни действия.

Погубената красота на Палмира

Археологическият обект на града (който е в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство), се намира на около миля от града Тадмор. Някои части от него, като римския амфитеатър, са били оставени относително невредими. През 10-те месеца на окупация, ISIS използва амфитеатъра като място за провеждане на публични екзекуции. Но други части са напълно погубени, след векове на съхранение.

Фотографът Йозеф Ейд показа степента на разрушаване на останките, като съпоставя снимки от 2014-та с реалните останки от 2016-та година. Ето как изглеждат неговите фотографии:

Погубената красота на Палмира  Палмира преди и след ISIS Погубената красота на Палмира преди и след

Източник: http://mashable.com/

 

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP.
Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.