Покер – просто игра или начин на живот?

25.02.2014

Покер - просто игра или начин на живот? Изключително популярен по света, включително и в България през последните години, приковаващ вниманието на милиони покер играчи по масите в казината и на сайтовете в интернет – това е накратко покерът днес. Къде е създадена играта? Кой я е създал? Защо се казва именно „покер“? За тези въпроси историята мълчи… Но на въпросът: „Какъв интерес има към него у нас?“, можем да отговорим еднозначно: „Огромен!“. Почти всеки е изпробвал уменията и късмета си в играта. Почти всеки се е впускал в турнирни битки в покер сайтовете. Но истината е, че покерът може да се превърне в начин на живот. За тези покер играчи, покерът е повече от просто игра. Представяме ви комбинирано интервю със Слави Калов и Стоян Маданжиев:

1. Здравейте! Представете се с няколко думи.

Слави: Здравейте, казвам се Слави Калов, на 20 години съм и съм студент в Софийския университет. По принцип уча компютърни науки, но определено това е много далеч от това, с което искам да се занимавам, а ако ме питате с какво искам да се занимавам… нямам си никаква представа.

Стоян: Здравейте! Казвам се Стоян Маданжиев. На 22 години съм, от град Хасково. От няколко години изкарвам парите си като играя покер.

2. Най-големият ти покер успех?

Слави: Онлайн, за съжаление не съм имал някакви сериозни успехи. Много пъти съм бил близо до големите пари, но черната котка в моята игра, играта на финалната маса,  винаги ме е държала далеч от тях. На живо от друга страна имах шанса да спечеля един от по- големите турнири, които съм играл в Прага преди две години.

Стоян: Ако говорим за печалби – 20 000$. Сравнително скромен на фона на успехите на други покер играчи в България.

Покер - просто игра или начин на живот?

Слави Калов

3. Какъв е прякорът ти в покер средите?

Слави: Нямам такъв, а и не мисля, че съм заслужил, имам още много да подобрявам играта си докато успея да твърдя, че съм заслужил да бъда уникален от другите с някакъв прякор.

Стоян: В интернет пространството ме знаят като winday – това е псевдонима, който използвам. На живо нямам прякор или поне аз не знам за такъв.

4. Други турнири, на които си участвал?

Слави: Играя предимно в България макар и да не ходя много на големите евенти. Естествено причината за това е, че банкролът ( а.к.а. парите за игра ), с който играя не позволява да мога да играя всеки един.

Стоян: Играя предимно в интернет. Но последната година взех участие в почти всички по-големи турнири в България, както и няколко в чужбина.

5. Най-забавният момент, който си запомнил?

Слави: Няма някой специфичен забавен момент, който да съм запомнил, за съжаление. Винаги е забавно, когато на масата ти има хора, които обичат да говорят и да се забавляват, защото играта трябва да се гледа и от тази гледна точка, а не да попаднеш на маса с хора с огромни слушалки, качулки, очила, които не обелват и една дума и се опитват постоянно да играят „in the zone”. Естествено, това не е лошо, но определено не ми допада този стил.

Стоян: Играя кеш игра във Виена. Поглеждам си картите – две дами (Третата най-силна ръка в покера от около 180 възможни). След няколко покачвания на залога най-предпазливият играч на масата – една лелка, която за цялата вечер беше изиграла 2-3 ръце влиза all in. Аз изпадам в дълбок размисъл, правя сложни сметки и преценки. И след 5-6 минути мислене решавам да се откажа. А тя показва 8 6 и казва, че бърза за автобуса, взе си чиповете и си замина ..

Покер - просто игра или начин на живот?

Стоян Маданжиев

6. Коя ръка ще запомниш завинаги? Печеливша или губеща беше тя?

Слави: Ох… ръце много. Естествено, хората имат навика да помнят повече ръцете, в които са загубили. Аз не съм много различен, но ще кажа една ръка на финалната маса в Прага, където префлоп блъфирах с 6-бет ( за съжаление тук ще ме разберат само хората, които се занимават с покер). Бяхме останали само 3- ма играчи, сърцето ми щеше да изскочи тогава. Не бях All in, но определено, ръката имаше много голямо значение. Якото беше, че след това всички журналисти там и играчи си мислеха, че наистина съм имал ръка, което означава, че отиграването ми е било много силно.

Стоян: Беше на турнир от световните серии по онлайн покер. Бяхме останали около 650 човека от 5200 и трябваше да отпаднат още двама – трима за да влезем в платените места. Бях с най-голям стак на масата и се възползвах от ситуацията, че всеки изчаква да се докопа до парите и блъфирах доста. Опитах да открадна пота за пореден път, всички след мен се отказаха до големия блинд (последният играч преди флопа). На него беше Пиус Хайнц тогавашният световен шампион. Той знаеше какво правя и ме рейзна обратно. Последва нов рейз от моя страна, а той само плати. За читателите, които знаят правилата на играта – аз имах 96 купи, а на флопа излезе 2А9 с две спатии. Последва залог от моя страна, който той плати. Търна беше 6 и направих два чифта. Реших да се престоря, че се отказвам от ръката и чекнах. На ривара дойде 9 за да подобря ръката си до фул хаус. Пиус се хвана в капана и направи огромен залог, като заложи всичките си чипове на блъф. Аз го платих моментално и го отстраних от турнира точно преди парите. Благодарение на огромният пот успях да достигна до 8-мо място в турнира.

Покер - просто игра или начин на живот?

Слави Калов

7. Как реши да играеш покер?

Слави: Даниел Негреану ми каза. Видях го на една реклама по телевизията и той каза да вляза в сайта и да видя какво е това. Оказа се толкова интересно, колкото го рекламираха.

Стоян: Беше отдавна. Приятелите ми се събираха да играят. Реших и аз да науча правилата и от тогава не съм спирал.

8. Какво те направи добър покер играч?

Слави: Това е лесен въпрос. За съжаление, не можах да намеря някой „ментор“, който да ме обучи да играя и заради това, нещото, което ме направи добър покер играч е това, че си анализирам играта и се опитвам да намеря и оправя грешките в нея. Естествено, ако намеря човек, който да ме вдигне на следващото ниво, би било много по- лесно.

Стоян: Любовта към самата игра. Тя водеше до непрестанно мислене и анализиране в началото. Това даде своите резултати. Също така желанието да постигам успехи и да печеля пари.

9. Какво мислиш за развитието на покера в България? 

Слави: Покерът в България се развива с невероятна скорост. Имаме много добри играчи и всеки ден те стават повече. Говоря за играчи на най – високите лимити. Може би единственото нещо, за което не знам е да имаме играч на най-високите кеш игри, но и това ще стане скоро.

Стоян: С всяка година покерът в България става все по-популярен. Спомням си когато аз започнах, никой не знаеше за какво става въпрос. Всеки си представяше задимени помещения с опасни хора. Днес наблюдаваме реклами по телевизията с топ спортисти участващи в тях. Все повече хора играят или познават хора, които играят.

Покер - просто игра или начин на живот? 10. Би ли дал съвет на всички покер играчи, искащи да постигнат успех?

Слави: Колкото и тривиално да звучи, всеки който иска да постигне някакъв успех трябва да работи над играта си постоянно. Играта е като жив организъм и се променя всеки ден. Ако си позволиш да поизостанеш малко е много трудно да се върнеш в правилния път.

Стоян: Да не спират да се учат и да търсят грешките в себе си. И да имат повече късмет – това винаги помага.

11. Какво ще пожелаеш на нашите читатели? 

Слави: Пожелавам им да са живи и здрави, това е най-важното, а ако работят в правилната посока, успехът ще дойде рано или късно.

Стоян: Пожелавам им да са здрави и да се наслаждават на живота

Текст: Атанас Деспов, Иван Караиванов

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването