Политика за замяна и връщане на стоки

Какво задължително трябва да включите в нея, ако сте онлайн търговец

21.06.2014

Пазаруването онлайн се превърна в нещо напълно нормално и равностойно на традиционния начин на закупуване на стоки.

Но все още много хора се притесняват при виртуалните разплащания и търгуване. Едно от основните опасения е, че продуктът няма да отговаря на това, което са си представяли, виждайки го на картинки или пък характеристиките му няма да са като на посочените в сайта.

Затова едно от нещата, които задължително всеки клиент търси в един онлайн магазин е информация за политиката за връщане и замяна на продуктите.

От изключителна важност е да се представи на видно място и в ясен и точен текст, информация относно условията, които влизат в сила при неудовлетвореност от стоката.

Ако сте онлайн търговец и не предлагате такава информация, бъдете сигурни, че поне 80% от хората, ще се откажат да поръчат. Така, че обмислете добре включването на страница с описание на политиката ви за връщане и замяна.

Вижте още: Kinect – променя коренно начина ни на пазаруване

Ето как да оформите политиката за замяна и връщане на стоки и какво е препоръчително да включите в нея:

1. Яснота – основно правило е точността и яснотата по отношение на всички казуси, които могат да възникнат с предлаганите продукти и услуги.

Текстът трябва да е максимално опростен, разбираем за всякакъв тип хора. Както и да представя нагледно начина, по който се процедира, когато клиентът иска да върне или замени закупен продукт.

2. Доверие – трябва да спечелите доверието на своите онлайн клиенти, особено ако сте непознато име в бранда.

Направете нещата максимално прозрачни. Например с поръчката може да изпращате код за замяна при неудовлетвореност, с който клиентът лесно и бързо може да го върне. Ако пък познавате типа на купувачите във вашия онлайн магазин и мислите, че за тях ще е по-удобно да се свържат с фирмата за поискване на замяна и връщане, тогава задължително включете телефонен номер в страницата, където ще опишете политиката си.

Политика за замяна и връщане на стоки за онлайн магазини

Доверието е важно при онлайн пазаруването

3. Гъвкавост – никой няма да иска да пазарува, ако е притиснат от супер кратък срок, в който може да върне стоката. Чрез гъвкава политика, онлайн търговецът показва на клиентите си, че държи на тях и е готов да им предостави повече време за тестване и преценяване на стоката. Стандартният период за връщане и замяна на стоки е 30 дни, но ако искате да спечелите наистина по-голяма аудитория на онлайн магазина, предоставете шанс за удължаване на срока до 60 – 90 дни.

Вижте още: Накарайте клиентите да ви плащат повече, без да ги губите

4. Заплащане на доставката при връщане на стоката – нещо, от което всеки един купувач е заинтересуван – кой поема разходите по връщане и замяна на стоката. Обикновено практиката е, разходите да се поемат от клиента, но при условие, че търговецът няма вина за неудовлетвореността от продукта. Тоест, ако купувачът получи повредена или по някакъв начин не отговаряща на характеристиките в сайта стока, той има право да поиска търговецът да я замени безплатно, както и да поеме разходите по доставката.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.