Получете това, което искате във всеки преговор

Ето как

30.07.2017

Преговорите са ежедневно човешко взаимодействие – процес, който се осъществява, когато двама или повече души с различна позиция се опитват да работят заедно за взаимноизгоден резултат. Това включва всичко от служител / работодател, които обсъждат увеличение на заплатите, клиент, опитващ се да получи по-добри сделки или майка / син, обсъждайки напускането на дома. Преговорите присъстват постоянно в нашето ежедневие. Ето защо уменията за воденето им са нещо, което всеки трябва да усвои.

Получете това, което искате във всеки преговор

При преговорите компромисът е от ключово значение – всяка страна вероятно ще трябва да пожертва нещо, за да получи това, което иска. Преговорите без компромис никога няма да сработят. Запомнете това!

А ето как да извлечете най-доброто от преговорите, без да жертвате твърде много, за да угодите на другата страна.

Познавайте другия и познавайте себе си

Определете позицията си.

Това ще ви направи силни, но и гъвкави и по-малко податливи на вземане на решения или влияние от другата страна.

Определете тяхната позиция.

Получете възможно най-много информация за това, което вашият опонент в преговорите наистина иска. Ако можете да разберете това, което те наистина ценят, можете да им предложите привлекателно решение, което също да е от полза и за вас.

И двете страни трябва да разкрият всички точки, които са в процес на договаряне. Когато и двамата знаете какво е заложено, става по-ясно къде можете да натиснете повечко и къде трябва да отстъпите.

Изградете доверие, не врагове

Основна цел при всяко преговаряне е изграждането на доверие. Това е нещото, което ще ви помогне както по време на преговорите, така и в дългосрочен план.

Дори и при трудни преговори, винаги може да бъде открита страна за намиране на взаимноизгодно решение. Бъдете професионалисти и умело ‘напишете домашното си’ пред започванто на преговори.

Дайте им свобода

Дайте възможност на другата страна да избира поне измежду няколко изгодни опции. Това е могъщо преимущество.

Получете това, което искате във всеки преговор

Определете правилата

Представете си, че сте родител, който иска вашето малко дете да яде повече зеленчуци. Вместо да го питате повторно и да получите “не” като отговор, можете да приготвите два различни вида зеленчуци и да ги попитате дали искат да опитат броколи или грах.

Тази игра превръща опциите от “да” срещу “не”, в “това” срещу “това”. Вашето дете се чувства овластено, защото трябва да направи независим избор.

Определете времеви лимит

С други думи, подчертайте стойността на предложението си, като информирате вашия партньор в преговорите, че предложението ви има времеви ограничения. Целта е да ги накарате да си представят възможното бъдеще, когато сделката ви вече няма да е достъпна. Това би трябвало да ги принуди да приложат стойност към вашето предложение в настоящето и да предприемат действия.

Забавяне, забавяне, забавяне

Не бързайте да отговарятя, в противен случай може да изглеждате отчаяни. Това може да направи вашия партньор подозрителен. Или безмилостен противник може да се възползва от очевидното ви отчаяние за да вземе максимума от сделката в своя полза.

Всичко е наред, щом свършва добре

Имайте предвид предложените съвети и тактики следващия път, когато се наложи да преговаряте. Не забравяйте, че преговорите изискват компромис. Резултатът от тях винаги трябва да бъде от полза и за двете страни!

 

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.