Ползите от арт-терапията

Как да възстановим връзката със себе си...

11.10.2016

Заниманията с изкуство могат да се използват от всеки, за да осъществи връзка с най-важния човек, отговорен за собственото ни щастие, а именно с нас самите.

­Арт-терапията и приказкo терапията ни помагат да възстановим връзката със самите себе си

Арт-терапията чрез рисуване е може би най-лесната възможност да се помогне на пациенти с различни проблеми.

Психолози, прилагащи арт-терапия на онкоболни жени, споделят, че само след няколко сеанса жените придобиват значително по-голям интерес не само към заниманията с рисуване, но и към живота като цяло. Те започват да се обличат по-цветно, да се гримират, да гледат по-ведро на живота.

Вижте още: Lips art – шедьоври върху устните

При подобни форми на терапия се обръща специално внимание не толкова на изображенията, колкото на цветовете, които пациентите използват. Любопитно е, че повечето подобни рисунки, сътворени от болни жени, са цветни и от тях се излъчва утвърждаваща и положителна енергия. Въпреки, че преминават през сериозно житейско изпитание, те рядко се насочват към тъмните тонове и от картините им се излъчва енергия и надежда. Именно тази изява на вътрешна борба за живот и стремежът да се постигне нещо по-добро, носи силен терапевтичен ефект, не само на болните, но и на техните лекари.

Ползите от арт-терапията

Рисуването помага да успокоим ума си…

Приказкотерапията е метод, който може да се прилага не само на деца, но и на възрастни.

Методиката е свързана с разказване на приказки, разсъждаване над тях, до измислянето на приказката, съчиняването на продължение или поставянето на героите в нови ситуации и разиграването на ролеви игри. Терапевтичната полза от този вид психотерапия се състои в това, че потърсилите психологична помощ имат възможност да погледнат от различен ъгъл дадена ситуация, да променят позицията си за даден казус, а и да споделят свои съкровени виждания за живота, мечтите или разочарованията си. В този смисъл, приказкотерапията е особено полезна за самите психолози, тъй като чрез нея те могат да получат повече информация за своите пациенти.

Етикети:

За автора

Списание VIP