Porsche Cayenne дърпа Airbus A380

Видео

15.05.2017

Преди малко повече от десет години VW Touareg V10 TDI дръпна Boeing 747. Едва ли сте забравили това, нали? Джипът на “VW” се справи със 155 тона, което до ден-днешен си е доста впечатляващо постижение. През 2013 година обаче от Nissan детронираха VW с успешното дърпане на 170-тонен товарен самолет. Четири години по-късно от VW Груп се завръщат в опит да си върнат титлата с напълно стандартно дизелово Porsche Cayenne с огромен въртящ момент.

Porsche Cayenne дърпа Airbus A380 за нов рекорд на Гинес

Porsche Cayenne S Diesel, оборудван с би-турбо и 4.1-литров V8 агрегат, генериращ 385 конски сили и зверски въртящ момент от 850 Hm записва името си в книгата на световните рекорди на Гинес за най-тежкия самолет дърпан от сериен автомобил. Рекордът е осъществен на парижкото летище Шарл Де Гол, където Поршето успешно дърпа 73-метров самолет Airbus A380 на AirFrance, тежащ впечатляващите 285 тона, като по този начин “издухва“ постижението на Nissan Patrol със 115 тона.

Вижте още: Mercedes GLC 63 AMG

Зад волана на джипа е опитният шофьор от Porsche Великобритания – Ричард Пейк, който е екстаз след рекорда споделя: „Направих го! Толкова съм горд! Обикновено не стигаме толкова далеч в тестовете на лимита на своите автомобили, но мисля, че днес бяхме доста близо!“

Porsche Cayenne дърпа Airbus A380

Ричард Пейк

Интересното е, че рекорднияТ опит след това е успешно повторен и с бензиновия Cayenne Turbo S, който е и най-бързия SUV на Nurburgring със своя би-турбо V8 агрегат, генериращ 570 конски сили и 800 Hm.

Porsche, VW и Nissan не са единствените автомобилни производители, които мерят мускули в дърпането на тежки превозни средства. Преди почти година от Land Rover използваха Discovery Sport с 2-литров дизелов двигател генериращ 180 коня и 430 Hm, за да дръпнат 100-тонен влак, който грубо се равнява на тежестта на Boeing 757.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването