Постиженията на ice bucket challenge

Световните медии се умориха от репортажи за известни и неизвестни, които вземат предизвикателството. Колко обаче успешно е то досега?

07.09.2014

Като доброволец за събиране на средства за неправителствена организация, мога с две ръце да се съглася, че това е една от най-трудните работи на света. Организацията АЛС (ALS) се бори за финансиране на изследвания за откриване на лекарство против  болестта амиотрофична латерална склероза (АЛС), или още позната като болестта на Лу Гериг. Иновативният метод за събиране на пари буквално заля интернет и не само популяризира болестта, но и многократно умножи набраните средства.

Постиженията на ice bucket challenge

В последните месеци свикнахме да гледаме как перфектно зализани и гримирани звезди, политици и световни височайши публично се заливат с кофи вода и лед и призовават феновете си да дарят на организацията АСЛ. В последния месец 2,4 милиона клипа са били качени само във Фейсбук и над 28 милиона души са коментирали или харесали видеа от т.нар. ice bucket challenge. Инстаграм вече е събрал 3,7 милиона качени видеота с хаштагове  #ALSicebucketchallenge и #icebucketchallenge. С най-много лайкове разбира е Джъстин Бибър с приблизително цял  милион харесвания.

Въпреки, че по мнение на много хора, самото предизвикателство си е чисто позьорство, организация АЛС не се оплаква – между 29 юли и 28 август  тази година НПО-то е събрало $98,2 милиона щатски долара. За същия период през 2013 събират скромните $2,7 милиона.

Ето и как изглежда тренда в Туитър през последния месец. Данните са в процент постове:

Постиженията на ice bucket challenge

Дневните посещения на сайта на Асоциация ALS association преди ice bucket challenge били 17,500, сравнение с 4,5 милиона на 20 август 2014г. (от които 83% били първопосетители).

Определено можем да заключим, че кампанията на неправителствената организация АСЛ е изключително успешна – на 29 август, ice bucket challenge е споменато 4,483,726 пъти в Туитър.

Приятно “заливане” на всички, които тепърва мислят да приемат предизвикателството. Не забравяйте и да дарите, когато се “залеете” с кофата – идеята на ice bucket challenge все пак е да се съберат средства, а не да се съберат лайкове във Фейса.

Гост-автор: Цвета Калейнска, консултиращ стратег по социалните мрежи за Dogs Bollocks 5, DB5 Inc. в Ню Йорк.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.