Посттравматичен стрес – как да си помогнем

Трудно можем да си помогнем съвсем сами в подобна ситуация

07.02.2017

Всеки от нас преживява трудни моменти, в които сякаш всичко в живота му се преобръща и само за миг губи почва под краката си. Загуба на близък човек, катастрофа, преживяно насилие, природно бедствие, силен стрес и чувството, че живота ти е застрашен, всички тези ситуации могат да бъдат преживени по един или друг начин.

Как да си помогнем ако изпаднем в посттравматичен стрес

Дори и в самия момент, когато ни се случват, да запазим известно самообладание, е възможно след време да изпаднем в посттравматично стресово състояние /ПТСР/.

Кои са признаците за ПТСР?

  • Липса на здрав сън.
  • Нежелание да общувате с останалите.
  • Физически неразположения, напрегнатост, нервност, паник атаки.
  • Непрекъснато се връщате назад към случилото се и го преживявате отново в мислите си.

Същевременно с това съзнанието ви иска да отхвърли тези спомени и да ги заличи.

Вижте още: Признаци на умора и стрес, които не бива да пренебрегвате

Трудно можем да си помогнем съвсем сами в подобна ситуация. Задължително е да потърсим лекарска помощ, да разкрием притесненията си пред лекаря, който може да постави диагноза и да назначи лечение. Обикновено то е свързано с прием на антидепресанти, но наред с тях е от значение да посещавате групи за когнитивна терапия, да практикувате йога, да се срещате по-често с хора, да се разхождате и да общувате с положителни и усмихнати личности.

Липсата на спокоен сън е сигурен признак за ПТСР

Част от страдащите от ПТСР нямат никакво желание да общуват и се затварят в себе си. Те имат нужда от най-близките си, които могат да ги извадят от ситуацията на самоизолация като разнообразяват деня им с различни дейности. Да се разходят, да покарат велосипед, да пият кафе навън, да се запознаят с нови приятели, това са част от нещата, които ще се отразят добре на човек, преживяващ посттравматичен стрес.

Някои популярни личности, преживяли насилие и борещи се с ПТСР са Лейди Гага, Опра Уинфри, Аксел Роуз. Легендарната певица Били Холидей също споделя в книгата си „Лейди пее блус”, че на 15 години е станала  жертва на сексуално насилие.

Гост автор: Анелия Георгиева