Поуките извлечени от провалени връзки

11.11.2014

Когато настъпи моментът на раздяла се чудим как да съберем счупените парчета. Казват, че всеки край е ново начало, но никой не споменава колко време трябва да мине за да стигнеш от разочарованието до новото щастие. След края на една връзка, обикновено всеки любезно предлага „мъдрите“ си съвети относно връзките, но хората не разбират, че в този момент просто не искате да ги слушате.

Всяко разочарование е още един научен житейски урок. Поуките извлечени от провалени връзки ни помагат да преосмислим себе си и живота си.

1.. Прекаленото анализиране е враг на прогреса

Когато приключим една връзка, може да стоим с часове и да анализираме какво точно се е объркало. Умът ни действа, като детектив, който разнищва сложен криминален случай. Търсим улики, които да ни отговорят на въпроса „защо връзката ни е приключила“. Но този процес може да трае месеци, дори години. Заслужава ли си да отделяте толкова много време на нещо, което вече е в миналото? Не, разбира се. Щом е свършило, край, затваряте страницата и продължавате напред.

2.. Отнасяйте се към себе си, така както искате другите да се отнасят към Вас

Ако оставим провалената връзка да ни накара да се чувстваме деморализирани, обезсърчени и подценени, можем да се доведем до тотална депресия. А защо вместо да търсим вината в другите и да упрекваме себе си, не застенем пред огледалото и не разгледаме собственото си поведение. Ако не Ви харесва как се отнасят с Вас, то бъдете сигурни че по някакъв начин сте дали повод за това. Отнасяйте се към се себе си и околните, така както искате те да се отнасят с Вас.

Вижте още: 7 признака, че вашата връзка си струва

3.. Не попадайте в капана на вината

След разпадането на една връзка възниква въпросът кой е виновен. Започваме да сочим себе си или пък някой друг, който смятаме за отговорен за разделния край. И така обвинявайки всичко и всички, попадаме в капана на вината. Не се въртете в този омагьосан кръг. Краят си е край, сложете точка и продължете напред.

Поуките извлечени от провалени връзки

4.. Лечението не е линеен процес

Краят на една връзка води със себе си цял куп от чувства, където нашите емоции варират от мъка към облекчение, тъга към радост и гняв към вълнение. Ние пътуваме по тези спектри –  един ден се чувстваме все едно сме на върха на света, след това се чувстваме в затруднено положение, когато нещо ни напомни за минали отношения.. Лечебният процес не следва права линия. Той е по-скоро като влакче в увеселителен парк, където можем да изпитаме множество чувства наведнъж в един миг.

5.. Запомнете добрите моменти, игнорирайте лошите

Особено когато другата страна е инициирала раздялата, няма как да не се концентирате върху неговите негативи. А за жените особено характерно е да се седнат с приятелки и хубавичко да насолят „лошия бивш“.  Фокусирането върху лошите спомени ни пречи да извлечем всички ползи, които ни е донесла връзката. Погледнете на приключилите си отношения, като на прочетена книга – запомнете хубавите абзаци от нея и затворете страницата.

Вижте още: Защо момичетата, които обичат да пътуват са добра партия

6.. Прошката е най-големият дар, който може да си подарите

Прошката е най-висшето проявление на по-доброто Аз. С нея се освобождаваме от оковите на злословието и отрицателната енергия, започваме да се виждаме един цял нов различен, по-добър свят. Никой не е безгрешен, прощавайте за да Ви прощават; обичайте и бъдете обичани; бъдете по-добри хора, за да живеете един по-добър живот!

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.