Повишете следобедната си продуктивност

Ето как

06.11.2016

Има изобилие от доказателства, които показват, че следобедите са най-непродуктивната част от деня. Всички знаем, че всеки професионалист търси начини да стане по-продуктивен и да свърши повече задачи в рамките на осем работни часа. Но след обедната почивка, някак си ни става по-лежерно (да не кажа мързеливо) и е трудно да се концетрираме на макс. Но как да вземем 100% от деня си и да приключваме всички задачи ефективно без да работим допълнително?

Повишете следобедната си продуктивност – няколко съвета, които да си припомняте през работните следобеди

1. Яжте храни, които повишават продуктивността

Ние сме това, което ядем. И все пак не обръщаме достатъчно внимание на това, с което се храним. Проучвания на Световната здравна организация показват, че когато ядем правилните храни можем да подобрим своята умствена дейност с до 20%.

Редица изследвания са установили, че има различни хранителни продукти, които могат директно да повлияят на производителността. Така например, яденето на нездравословни храни (“боклуци”), като бургери, газирани напитки, пица, пържени картофи и други подобни,по време на обедната почивка, може чувствително да намали производителността.

Повишете следобедната си продуктивност

“Нахранете” продуктивността си

2. Обядвайте с екипа

Казват, че екип, който работи заедно, яде заедно. И с право. Всички знаем, че е важно да има добри взаимоотношения в отбора. Храненето заедно ни дава възможност да се опознаем по-добре; изгражда приятелства и ни свързва повече на емоционално ниво. Споделеният обяд създава една много приятна атмосфера в екипа.

В интерес на истината, изследванията също подкрепят тази теза. В едно от проучванията, проведени в технологична компания, е установено, че членовете на екипа, които са били добри приятели, са имали по-високи резултати по производителност в сравнение с останалите.

4. Слушайте любимата си музика, в точното време

Една от най-големите заблуди за музиката е, че слушането и по време на работа ни прави по-продуктивни. Научни изследвания напълно се противопоставят на този факт. Според едно от тях, проведено през 2010 г., е установено, че слушането на музика всъщност има отрицателно въздействие върху паметта и концентрацията; особено когато се работи по когнитивни задачи.

И все пак не може без малко музика за настроение. За да станате по-продуктивни с любимата музика, слушайте я 15-20 минути преди да започнете работата си. Можете да използвате последните 15 минути на обедната почивка, за да слушате любимата си музика и да повишите нивата на допамин.

В заключение бих казала – всеки има свои си начини да подобри продуктивността си. Важното е да се намерят правилните сътношения, които водят до баланс. Целта не е да работите 8 часа нон-стоп, а да дадете най-доброто от себе в правилното време, за да постигнете най-добрите резултати.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.