7 правила при бизнес комуникацията

След като опознаете човека, ще знаете каква е следващата ви крачка.

26.07.2013

Когато се опитвате да създадете професионални отношения с някого, е много важно да му покажете, че имате нужните умения в областта. Може да разберете много повече за човека и неговата работа, когато създадете по-дълбока връзка помежду си, с помощта на един или няколко делови разговора.

Обърнете внимание на тези 7 правила при бизнес комуникацията, за да постигнете успех в създаването на професионални контакти:

Опитайте се, да не се свързвате с тях след работно време, освен ако те не са ви помолили за това:  Ако от другата страна не са ви помолили да установите комуникация извън работно време, не ги притеснявайте с обаждания и имейли след 19:00 ч, освен ако не е спешен случай. Няма нищо по-дразнещо за един бизнесмен или управител от това да говори за работа след работно време. Повечето хора са настроени, когато часовникът удари края на работния ден, с това да дойде и края на сивото ежедневие. Нека всички разговори свързани с работа да останат за следващия работен ден.

Как да създадем професионални връзки чрез успешна бизнес комуникация

Всеки има нужда от лично пространство

Оставете им лично пространство: Не ги търсете за работа на личен имейл, мобилен телефон, Facebook или чат, освен ако те не са ви дали позволение. Никой не обича да смесва личния и професионалния си живот в едно, така че не ги карайте да го правят. Въпреки това, ако за първи път установявате връзка  може да говорите по бизнес на личната поща, докато не получите служебните им контакти.

Ограничете пунктуацията и усмивките до минимум: Когато не познавате някой, ще е малко странно да добавяте пет удивителни знака в края на изречението или да му благодарите сто пъти за нещо. Не правете неща, които не са подходящи пред непознати, докато не ви опознаят добре, защото може да ви помислят за лицемери и всичко, което правите да изглежда неискрено.

Вижте още: Кризисна комуникация по правилния начин: Buffer

Дайте им време за отговор: Ако нямате отговор от някой, не започвайте да го бомбардирате с имейли, съобщения и повиквания. Дайте им малко свобода на действие, изчакайте да ви отговорят до ден-два. Ако до тогава нямате отговор, може да им пишете едно съобщение на следващия ден или дори седмица, стига да имате време за чакане.

Ако кажат не, не ги насилвайте: Ако ви откажат, не перифразирайте един и същи въпрос, за да го зададете отново. Отговорът е не! Примирете се с това. Дайте им време да помислят, представете си въпроса отново на по-късна дата, с променени условия и ще имате шанс „не“ да се превърне в „да“. Колкото повече ги натискате, толкова повече ще ги карате да се отдръпнат от вас. Запомнете, че не може да накарате някой на сила да каже „да“.

Не се отмятайте: Много внимателно планирайте какво ще предложите и какво ще кажете. Не казвайте нещо, за което не сте сигурни и за което ще си промените мнението впоследствие. Много по-добре е да започнете бизнес връзката бавно, защото така ще може да вземате адекватни решения по време на изграждането и резултатите, които сте постигнали.

Вижте още: Как да задържим вниманието на хората

Не забравяйте, че времето им е ценно: Тяхното време е много ценно и ограничено, затова внимателно изберете какъв вид комуникация ще сработи най-добре. Имейлите са най-добрият начин да установите бизнес контакт с даден човек, затова и са предпочитани пред други видове комуникация. Както по-горе научихте, след като опознаете човека, ще знаете каква е следващата ви крачка.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването