Правилото за двете пици

Джеф Безос

20.11.2014

Основателят и изпълнителен директор на Amazon  Джеф Безос е известен със своя уникален подход към управлението на компанията си. Неговите възгледи привличат вниманието и провокират много коментари благодарение на интересните начини, по които самият Безос описва стратегиите си.

Едно от известните му изказвания за начина, по който трябва да бъдат провеждани бизнес срещите или по-скоро продуктивните срещи, се оформя в един пример споменаван на редица места, познат като “двете пици”.

Правилото за двете пици на Джеф Безос

Ако го кажем простичко, това правило гласи, че броят на хората в отбора не трябва да надвишава толкова колкото могат да се нахранят с две пици! Според някои експерти тази цифра е 5, а други казват, че е 7. Въпреки това повечето са съгласни за едно нещо, броят на хората в един отбор не трябва да надвишава 10. Ако говорим открито, това означава, че членовете на екипа трябва да бъдат едноцифрено число.

Според Джеф Безос “комуникацията е нещо ужасно”. Има причина, поради която той вярва в това. С увеличаване на размера на екипа, качеството на комуникацията продължава да се влошава. Това е особено вярно в случаи на групови срещи. При по-голяма среща, хората често не говорят и се водят по тенденцията на груповото мислене. Противно на това, в по-малки групи, творческото мислене и разговорите между хората са по-продуктивни.

Какво е значението на правилото за двете пици в днешните организации?

Добре Джеф измисля правилото за отбора с двете пици, но как да знаем, че това наистина работи? Какво по-голямо доказателство от успехът на Amazon.com?

Освен това правилото за две пици в наши дни е подкрепено от достатъчно научни изследвания и доказателства. Проблемите с по-големи отбори са посочвани от множество експерти по комуникациите, така че размерът на отбора явно наистина трябва да бъде малък.

Правилото за двете пици

Източник: forbes.com

Очевидно е, че когато размерът на екипа расте връзките между членовете му се увеличат. Поради този факт те често стават неуправляеми. Този проблем е подчертан от J J. Richard Hackman, който е организационен психолог и експерт по динамиката на екипа.

Вижте още: 5-те най-печеливши индустрии на 2014

Друг е въпросът, че членовете в по-големите отбори изглеждат по-стресирани. Когато психологът Jennifer Muelle провежда проучване с хора, работещи в различни по размери екипи, тя предполага, че хората изпитват “релационна загуба”, когато броят на участниците расте. Поради загубата на близост и свързване, хората стават все по-стресирани в по-големите отбори.

Явно Джеф Безос е бил достатъчно проницателен за да прозре тези екипни истини, още преди време, когато е говорил за правилото на двете пици.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP.
Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.