Premortem – управленска стратегия

Сценарий, който разиграва потенциален провал на продукт или организация

11.12.2014

В много случаи, когато някоя кауза/продукт загине никой не се наема да анализира какво и как е причинило провала. Организациите смятат това за губене на ресурси, а служителите не искат да се занимават с вече “умрели” продукти и ресурсите време и пари не достигат за изучаване на това, което вече не съществува.

От своя страна premoterm е много по-добро решение, тъй като вместо да се анализира вече загубеното, може да се избегне самия провал, чрез предварителни анализи.

Тази стратегия е не само полезна в компаниите, но и в живота ни. Добре е да анализираме дейностите си, с оглед на това да избегнем евентуалния им провал.

В книгата си “Изкуството да очароваш” Гай Кавазаки посочва защо е изключително важно да се прилага стратегията Premortem.

Как действа самата стратегия

Екипът се събира във фазата на въвеждане на продукта на пазара. Лидерът стимулира всеки да си представи, че проектът се е провалил и да отгатне причините за провала му. След което екипът се опитва да намери начини да предотврати появяването на тези причини.

Вижте още: Alibaba – една приказка за милиарди долари

Целта на premoterm анализаторите е да предотвратят възникването на потенциални проблеми, за да увеличат шансовете за успех. По този начин могат да бъдат извлечени следните ползи:

– Предварителна идентификация на проблемите, преди да се появят

– Намаляване на възможността за преждевременно пускане на продукта/услугата на пазара

Premortem - управленска стратегия

– По-творчески и организирани подходи към предизвикателствата, пред които този екип ще бъде изправен

– Изострена чувствителност за ранни знаци на проблеми, които екипът вече е предрекъл и обмислил като възможни

Тези ползи превръщат участниците в premoterm-а в добра инвестиция във време и усилия. А самата стратегия на предварителното анализиране на евентуален неуспех намалява значително рисковете за провал.

И premoterm не е само полезна за организации и компании. На практика може да бъде използвана и в живота. Ако обмисляте за всяка своя инициатива какво би могло да се обърка и как да го предотвратите, то шансовете за успех се увеличават многократно.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP.
Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.