Преосмисляйте стари решения

01.02.2015

Когато се налага да вземем решение често мислим само за текущия момент. Отнасяме събитията към настоящи ситуации и си правим изводи без да обмисляме евентуални бъдещи последствия.

За да избегнем вземането на грешни решения, в момента в който се налага да решим, нека се запитаме “Какво се случи, когато направих нещо подобно в миналото?”. Ако отговорът на този въпрос е със знак минус отпред (отрицателен, неудовлетворяващ), това би трябвало да ни възпре да направим същия погрешен избор. Трябва да се опитаме да извлечем поуките от миналите провали, за да не вървим все по същите стъпки и в крайна сметка да тъпчем на едно място.

Вижте още: Търсете най-доброто в хората

Не случайно хората казват, че провалите са най-добрите учители. Те са ни обеца на ухото и всеки път, когато попаднем в ситуация на вземане на нови решения е необходимо да съпоставим новите условия към старите грешки.

 Преосмисляйте стари решения, за да избегнете нови грешки

В “Признанията на един публичен оратор”, Скот Беркун дава примерен списък с въпроси, които да проследят историята на взетите в миналото решения.

Преосмисляйте стари решения

Снимка: pixabay

– Какъв беше най-вероятният сценарий на развитие на ситуацията?

– Поредица от малки грешки ли доведоха до големия провал?

– Направени ли бяха някои грешни допускания?

– Правилните цели ли си поставихме? Правилния проблем ли се опитахме да решим?

– Можехме ли да разпознаем признаците, за това накъде отиват нещата по-рано?

– Какво знаем сега, което би ни било полезно, ако го знаехме тогава?

– Какво бихме променили в ситуацията, ако можехме отново да я преживеем?

– Неизбежно ли беше да направим грешката, която направихме?

– Достатъчно време ли е изминало, за да сме сигурни, че това, което окачествяваме като “грешка”, наистина е така?

Човешко е да се допусне грешка, но е глупаво да се допусне същата грешка втори път. Нека отделяме повече време да си “научим” старите уроци, за да не продължаваме да вземаме едни и същи грешни решения. 

 

Из “Изкуството да очароваш”

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.