Prezi – презентирай ефективно и атрактивно

Как да избегнем скучните презентации?

28.06.2013

Отивате на иновативно събитие, бизнес среща или семинар. Очаквате нещо ново, по-атрактивно, по-живо и красиво. Но, какво става? Отново Power Point. Поредната ретро презентация, която има за цел да ви отврати, както и да допринесе за скуката от там, невниманието ви към предоставената информация от лектора. Мен лично, не може да ме впечатлите с Power Point презентация и не мога да си обясня защо е толкова масово използването на тази програма. Презентациите там са толкова еднообразни, дървени и скучни. (Нищо лично към Microsoft). Power Point беше хит, но преди години, сега вече има алтернатива за по-живи, по-атрактивни и по-вълнуващи презентации, а именно – Prezi. Дори да имате супер важна и смислена информация на слайдовете, ако те са представени по дървен и скучен начин, тази информация няма да бъде видяна и чута от никой, гаранция! Както обещах в една моя предишна статия „10 съвета за успешна презентация от Стив Джобс“, ви представям един по-добър начин да правите вашите презентации.

Представяме ви Prezi – презентирай атрактивно и ефективно!

Най-важното нещо, когато започвате да правите презентация, е да си отговорите на няколко въпроса:

Как да създам презентация, която да е интересна и да държи будни и изпълнени с внимание хората, които я слушат?

Как да пресъздам информацията, която имам, по атрактивен и динамичен начин?

Как да избегна скучния Power Point?

Как да съм различен и да създам нещо, което хората да запомнят?

Задайте си тези въпроси, преди да продължите с презентацията. После се поставете на мястото на хората, пред които ще презентирате и се опитайте да си отговорите сам.

Време е и да ви запозная с един от най-бързо развиващите се инструмент-редактори, който е предназначен да разчупи традиционните презентации и да ги превърне в динамични и интересни. Това са Zoom презентациите на Prezi.

За да използвате Prezi е нужно да имате инсталиран Adobe Flash Player 9.

Prezi има уеб приложение, което ви позволява да създавате презентации директно от своя браузър, както и десктоп приложение, което обаче е с 30-дневен пробен период.

Друга важна подробност за програмата е, че тя предлага безплатни, както и платени услуги. Аз лично съм използвал безплатните услуги и мога да ви уверя, че ще са ви напълно достатъчни за вашата „уникална“ презентация и ще впечатлите слушателите си.

Prezi - презентирай ефективно и атрактивно

Prezi е с платен лиценз

Също така, създателите се съобразяват и със студентските нужди, като пускат регистрация с цел учебна цел.

Важно за регистрацията с учебна цел е, че ви трябва е-майл от училището или университета, където учите, за да може да получите потвърждение за регистрация.

Уеб версията на програмата е с удобен, лесен и достъпен потребителски интерфейс, който е направен да не затормозява потребителя.

Вижте още: Да разчупим леда или тайната на добрия семинар

След като влезете в системата, ще ви излязат презентациите, които сте правили. Има бутон „New Prezi“, чрез който започвате нова презентация. В горното меню имаме бутони Learn & Support и Explore. Те ще ви помогнат с видео уроци и примери как да направите по-добра вашата презентация.

Как да презентираме ефективно с Prezi

Всички ваши презентации

След като натиснете бутона „New Prezi“, ще излязат възможните дизайни (темплейти) на самата презентация.

Prezi - презентирай атрактивно

Prezi темплейти

Има голямо разнообразие от предоставени шаблони, с цел да паснат на всяка една презентация, според вашите цели и нужди. Ако пък шаблоните не ви харесват, може да започнете на чисто от нулата.
След като изберем даден шаблон, трябва да въведем заглавие и описание на презентацията, след което започва и голямото творене.

В ляво имаме панел, който съдържа всички слайдове, а горе менюта, които добавят слайдове, линии, подчертаване, картинки, или пък ви дават възможност да си смените дизайна на презентацията.

Prezi - нова ера презентации

Панел с опции

След като сме готови с избора си на дизайна, заглавието и описанието ще ни трябва и съдържание, нали така? Трябва да го предоставим по максимално разбираем и атрактивен начин, за да може да сме интересни и полезни за слушателите.

За да добавите текст на даден слайд, кликате два пъти на определено място. Лесно е! Ако искате да преместите текст от едно място на друго, просто кликнете върху текста или друг обект, който желаете да преместите и задръжте с мишката. Това ви позволява да го преместите на желаната от вас позиция.

Ако кликнете на даден обект, освен че имате възможност да го преместите, ви се отварят и други опции – промяна на шрифт, преоразмеряване или завъртане на обекта.

От менюто „Frames & Arrows“ имате възможност да добавите различни обекти като стрелки, скоби, рамки, кръгове, правоъгълници и подчертавания.

Prezi - презентирай ефективно и атрактивно

Менюто „Frames & Arrows“

Менюто „Insert“ ви позволява да вмъкнете картинки, символи, диаграми, youtube видео, добавяне на музика към презентацията, pdf файл или вече съществуваща презентация на power point.

Prezi - презентирай ефективно и атрактивно

Менюто „Insert“

От бутона „Template“ може да променяте дизайна на шаблона, и то само с един клик!

Prezi - презентирай ефективно и атрактивно

Бутона „Template“

След като имаме заглавие, дизайн на презентацията, се нуждаем от информацията в нея. Може да я добавите директно върху платното, без да е свързано по смисъл. Добавете съдържание в произволни области в презентацията, след което ще можете да съберете всичко по начин, който да има смисъл.

С помощта на менюто „Edit Path“ може да добавяте поредни номера към отделните обекти със съдържание, които да сформират отделно смислени части в презентацията.

Prezi - презентирай ефективно и атрактивно

Edit Path

Хубавото на Prezi е, че може да започнете презентацията лека по лека и да я правите на отделни части, без да се притеснявате, че във времето може да се върнете на даден слайд и да го промените или премахнете изцяло. Prezi е гъвкава и удобна програма, която ще задоволи и най-големите капризи и ще ви предложи решение, как да накарате вашите слушатели да чакат с нетърпение всеки следващ слайд.

След като презентацията е готова, идва и моментът, в който да я споделим пред останалите. Prezi ни предлага няколко такива възможности:

PDF файл – не го препоръчвам. Губи се целият ефект от Prezi. Ако го изтеглите под PDF формат, презентацията ще бъде раздробена на съставните и слайдове и ще стане дори по-скучна от Power Point презентация;

– споделяне във Facebook;

– Онлайн презентиране – ако изберете това споделяне, от Prezi ще ви предоставят уникален уеб адрес, чрез който може да я отворите на цял екран на вашия компютър.

Това съвсем не е всичко.

Prezi - презентирай ефективно и атрактивно

Можем да вградим Prezi в личен сайт или блог

Може да вградите вашата презентация в личен сайт или блог. За целта трябва да си генерирате код с желаните от вас размери и да поставите линка в сайта/блога си.

Също така, може да архивирате презентацията и да я свалите на вашата машина с функцията Download.

Както ви бях споменал, Prezi има и десктоп версия. Тя е също толкова удобна и лесна за работа, като уеб приложението. След направата на дадена презентация, бутонът „Upload“ ви позволява да я качите онлайн.

Предимството на десктоп версията на Prezi е, че ще работите доста по-бързо и продуктивно и няма да се притеснявате от връзката си с интернет.

Проблемът обаче е, че десктоп приложението е с 30 дневен пробен период..

За мен Prezi е изключително мощен, достъпен и атрактивен инструмент, който може да ни спести поредната скучна презентация и да ни издигне в очите на хората. Може да представите дадена идея или някой проект, по наистина атрактивен начин и да го оставите в подсъзнанието на хората за дълго време. Не е ли това целта от дадена презентация?

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването