Приказка за морската звезда

Вярвайте, че имате силата да промените нещата

06.10.2016

В много случаи подминаваме нуждаещите се, като мислено се успокояваме, че не можем сами да променим нещата. Така правим и с боклуците по улицата, не ни е приятно, но си казваме, че ако съберем тези разхвърляни отпадъци, това няма да промени нищо.

Но…сме далеч от истината. Всяка подадена ръка, всеки жест, всяко добро дело, допринасят за един по-добър свят и правят света на някого много по-добро място. Повярвайте, че всеки от нас има силата да промени нещата към по-добро. Ако всеки следва тази максима, светът би могъл да стане едно прекрасно място за всички ни.

Приказка за морската звезда – всеки има силата да направи света малко по-добър

Някъде, далеч от тук, на брега на океана, един възрастен човек правеше своята обичайна разходка по плажа на залез слънце. До неотдавна бе бушувала страшна буря. Небето преливаше от ярко червено в оранжево, а вълните, сякаш вече уморени, нежно галеха брега. Възрастният човек се наслаждаваше на гледката, с удоволствие вдишваше морския въздух, който сега изглеждаше сякаш още по-чист.

Беше се замислил за нещо свое, може би много важно нещо, когато забеляза по-нататък на плажа едно дете, което взимаше нещо от пясъка и после го хвърляше във водата. Възрастният човек предположи, че това е може би по-различно от игра и воден от любопитството си се запъти към детето. Когато приближи, той забеляза, че момчето взима изхвърлените от бурята на брега морски звезди и ги хвърля обратно в океана. Едва сега старецът забеляза, че целият плаж бе обсипан със стотици, може би хиляди морски звезди.

Момчето сякаш не го забелязваше. Старецът си помисли нещо и попита:

– Какво правиш? Ти си само едно малко момче и не би могъл да промениш нещата?!

Момчето го погледна, взе една морска звезда от пясъка, хвърли я в океана и каза:

– Ами аз току що промених нещата за тази морска звезда!

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP.
Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.